KMITL Expo 2026 LogoKMITL 66th Anniversary Logo

Toys Design from Scrap Wood Waste by Pallet Maker Group Co., Ltd.

Abstract

Toys Design from Scrap Wood Waste by Pallet Maker Group Co., Ltd.

Objective

บริษัท พาเลท เมกเกอร์ กรุ๊ป จำกัด เป็นผู้ผลิตพาเลทไม้ ซึ่งมีกระบวนการผลิตที่ทำให้เกิดเศษไม้เหลือทิ้งจำนวนมาก เศษไม้เหล่านี้มักถูกกำจัดทิ้งหรือนำไปขายในราคาต่ำ ซึ่งนอกจากจะเป็นการสูญเสียทรัพยากรแล้วยังส่งผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อม เช่น การเพิ่มปริมาณขยะและปัญหาการตัดไม้ทำลายป่า โครงการนี้จึงมีแนวคิดในการนำเศษไม้เหล่านี้มาออกแบบและผลิตเป็นของเล่นเชิงการศึกษาที่ช่วยเสริมสร้างพัฒนาการของเด็ก โดยมุ่งเน้นให้เป็นของเล่นที่ปลอดภัยและเป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อม นอกจากนี้ โครงการนี้ยังสอดคล้องกับแนวคิดเศรษฐกิจหมุนเวียน (Circular Economy) ที่มุ่งเน้นการใช้ทรัพยากรอย่างคุ้มค่าและลดขยะ ด้วยการนำวัสดุเหลือใช้กลับมาใช้ใหม่ (Upcycling) อีกทั้งยังแสดงให้เห็นถึงความสำคัญของการออกแบบอย่างรับผิดชอบ ที่สามารถสร้างมูลค่าเพิ่มจากวัสดุที่ถูกมองข้ามได้อย่างสร้างสรรค์

Other Innovations

Portable Ballet Gesture Testing Console (Posé Ballet V2.0)

คณะครุศาสตร์อุตสาหกรรมและเทคโนโลยี

Portable Ballet Gesture Testing Console (Posé Ballet V2.0)

Ballet dancing requires clear and precise body gestures. To raise standard and motivation for Thai ballet dancers, this testing console is developed such that dancers and beginners are able to learn and keep track of their dancing progress. Their gestures can be compared with internationally recognized ballet dancers without face-to-face learning. This enables self-development according to their purposes and pace. The portable console is easy to use. Connect it to a monitor, turn on, and enjoy.

Read more
Safety Improvement Lifter

คณะวิศวกรรมศาสตร์

Safety Improvement Lifter

Mitsubishi Motors (Thailand) Co.,Ltd. This company has a zero-risk, zero-accident safety policy, and it has maintained records of all accidents that happened inside the factory in 2024.There have been 5 accidents to date, one of them was an accident that happened on the production line while the Production Engineer Assembly Department had control of it. I got this issue to be resolved as a result. by identifying issues, classifying them, and choosing solutions to address them. D using CCTV and AI cameras to identify behavior to prevent risky events from occurring by training AI with images or Equipment malfunctions, including pallets,X-Lifters, and conveyor Including designing the Concept Improvement of the software so that CCTV+AI Camera can detect it. Outcome following installation That area was accident-free after that. Avoid accidents Cut down on the losses that will happen Whether it be the costs incurred because of the accident Training new hires Resources for work or a variety of other purposes.

Read more
Detection of Storage Age Adulteration in Khao Dawk Mali 105 Rice  using Near-Infrared Spectroscopy

คณะวิศวกรรมศาสตร์

Detection of Storage Age Adulteration in Khao Dawk Mali 105 Rice using Near-Infrared Spectroscopy

This research aims to investigate the adulteration of Khao Dawk Mali 105 rice based on storage age using Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) with Fourier Transform Near-Infrared Spectroscopy (FT-NIR) in the wavenumber range of 12,500 – 4,000 cm-1 (800 – 2,500 nm). Storage duration significantly impacts the quality of cooked rice. This research is divided into two parts: 1) to investigate the feasibility of separating rice according to storage age (1, 2, and 3 years) using the best model created by an Ensemble method combined with Second Derivative, which achieved an accuracy of 96.3%. 2) To investigate adulteration based on storage age by adulterating at 0% (all 2- and 3-year-old rice), 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80%, 90%, and 100% (all 1-year-old rice). The best model was created using Gaussian Process Regression (GPR) combined with Smoothing + Multiplicative Scatter Correction (MSC), with coefficients of determination (r²), root mean square error of prediction (RMSEP), bias, and prediction ability (RPD) values of 0.92, 8.6%, 0.9%, and 3.6 respectively. This demonstrates that the adulteration model can be applied to separate rice by storage age (1, 2, and 3 years). Additionally, the color values of rice with different storage ages show differences in L* and b* values.

Read more