
-
ประเทศไทยเป็นแหล่งผลิตผลไม้เมืองร้อนที่มีคุณภาพสูง โดยเฉพาะ มะม่วงน้ำดอกไม้สีทอง ซึ่งเป็นผลไม้ที่ได้รับการยอมรับในด้านรสชาติและคุณภาพ มะม่วงที่ปลูกในอำเภอคลองเขื่อน จังหวัดฉะเชิงเทรา ได้รับอิทธิพลจากดินตะกอนและน้ำกร่อย ทำให้มีเอกลักษณ์เฉพาะตัว อย่างไรก็ตาม ผลผลิตที่ไม่ได้มาตรฐานสำหรับการส่งออกมักถูกทิ้งหรือนำไปใช้ในอุตสาหกรรมอื่นที่มีมูลค่าต่ำ เพื่อเพิ่มมูลค่าให้กับมะม่วงเหล่านี้ นักวิจัยจากสถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง (KMITL) ได้นำองค์ความรู้ด้าน เทคโนโลยีการหมัก มาประยุกต์ใช้ โดยนำ มะม่วงหมักกับหัวเชื้อเฉพาะ เพื่อให้ได้ผลิตภัณฑ์ Mango Cider Vinegar ซึ่งเป็นกระบวนการที่ได้รับสิทธิบัตร หลังจากนั้นผลิตภัณฑ์ดังกล่าวได้รับการพัฒนาจนเป็น Sparkling Mango Cider Vinegar ซึ่งเป็นนวัตกรรมที่มีศักยภาพในการเข้าสู่ตลาดเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพระดับพรีเมียม

คณะครุศาสตร์อุตสาหกรรมและเทคโนโลยี
"Green and Smart City Innovation" is a concrete integration of social innovation and innovation for smart city in Chiang Rai Province with an interdisciplinary collabarative learning approach based on the research and development of learning in the area by the community. Project Title : “APOLE” Cultural Product Design: The Cultural Product Design Beyond. “City development that aims to improve the quality of life By increasing the efficiency of service city management cost reduction and use of resources Emphasis is placed on the participation mechanisms of the public sector, private sector, public sector, and academic sector. Under the concept of developing a livable, modern, sustainable city that provides citizens in the city with a good quality of life. by leveraging technology and innovation as tools” to move towards a Smart City in the future The government sector uses technology as a driving force. Emphasis is placed on creating an infrastructure system. (Infrastructure) to be consistent with the living conditions of local people. By laying down telecommunications infrastructure, smart poles, arranging electrical wires and grounding communication cables. Installation of intelligent CCTV systems, air quality improvement, Internet of Things (IoT) devices, and Internet of Things (IoT) technology control systems, which help improve people's quality of life so that they can live with more quality.

คณะเทคโนโลยีการเกษตร
-

คณะวิศวกรรมศาสตร์
This research aims to investigate the adulteration of Khao Dawk Mali 105 rice based on storage age using Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) with Fourier Transform Near-Infrared Spectroscopy (FT-NIR) in the wavenumber range of 12,500 – 4,000 cm-1 (800 – 2,500 nm). Storage duration significantly impacts the quality of cooked rice. This research is divided into two parts: 1) to investigate the feasibility of separating rice according to storage age (1, 2, and 3 years) using the best model created by an Ensemble method combined with Second Derivative, which achieved an accuracy of 96.3%. 2) To investigate adulteration based on storage age by adulterating at 0% (all 2- and 3-year-old rice), 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80%, 90%, and 100% (all 1-year-old rice). The best model was created using Gaussian Process Regression (GPR) combined with Smoothing + Multiplicative Scatter Correction (MSC), with coefficients of determination (r²), root mean square error of prediction (RMSEP), bias, and prediction ability (RPD) values of 0.92, 8.6%, 0.9%, and 3.6 respectively. This demonstrates that the adulteration model can be applied to separate rice by storage age (1, 2, and 3 years). Additionally, the color values of rice with different storage ages show differences in L* and b* values.