KMITL Innovation Expo 2025 Logo

Urban Farming Innovation Learning Center

Urban Farming Innovation Learning Center

Abstract

From the current situation and uncertainty; leads to the concept of food security. It is the application of innovation and technology to create high productivity in a limited area. The unused buildings in urban areas were renovated for planting, created as a learning area for planting in urban area. The different methods of growing plants were presented. There are 35 planting innovations for disseminating knowledge, to create food security, self-reliant, supports sustainable living.

Objective

จากสถานการณ์ในปัจจุบัน ปัญหาการเปลี่ยนแปลงสภาพภูมิอากาศ ภัยพิบัติ โรคระบาด การเพิ่มขึ้นของประชากร ขยายตัวของเมืองอย่างรวดเร็ว นำมาสู่แนวคิดความมั่นคงทางอาหาร ข้อจำกัดของการปลูกพืชในเมือง และแนวคิด BCG Economy Model เป็นการนำเอานวัตกรรมและเทคโนโลยีเข้ามาปรับใช้เพื่อให้เกิดการให้ผลผลิตที่มากในพื้นที่จำกัด โดยปรับปรุงอาคารเก่าในพื้นที่เมืองที่ไม่ถูกใช้งานมาปรับปรุงให้เหมาะสมกับการปลูกพืช ในพื้นที่ของสำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช) เป็นพื้นที่ต้นแบบส จัดทำเป็นพื้นที่เรียนรู้การปลูกพืชในเมือง นำเสนอวิธีการปลูกพืชแบบต่างๆ รวบรวมเป็นนวัตกรรมการปลูกพืชกว่า 35 รายการ สำหรับเผยแพร่ความรู้ให้กับนักเรียนนักศึกษา ชุมชน และผู้ที่สนใจ ไปจนถึงหน่วยงานรัฐ เพื่อสร้างความมั่นคงทางอาหาร พึ่งพาตนเองได้ รองรับการอยู่อาศัยอย่างยั่งยืน

Other Innovations

Intraspecific variations of dwarf whipray Brevitrygon heterura (Chondrichthyes: Dasyatidae) in the Gulf of Thailand.

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

Intraspecific variations of dwarf whipray Brevitrygon heterura (Chondrichthyes: Dasyatidae) in the Gulf of Thailand.

Dwarf whipray (Brevitrygon heterura) is a common species found in a local market in the Gulf of Thailand. However, like many other species of stingrays, it is threatened by overfishing and habitat destruction. Therefore, an accurate species identification is crucial because conservation efforts may vary depending on the species. This study aims to understand morphological variation of B. heterura in the Gulf of Thailand by morphometric study and genetic analysis. During October 2022 and February 2023, we obtained 49 samples from research vessels fish landing ports and local fish markets. We observed two distinct groups based on 43 morphological variables/ratios. B. heterura samples from Chanthaburi, Rayong, Chonburi, Samut Sakhon, Nakhon Si Thammarat and Songkla provinces, called “group A," typically have longer snout length than those from Prachuap Khiri Khan provinces, called “group B" according to external morphological characters for species identification. Three morphological variables/ratios were significantly different between groups A and B. Main characters to explain intraspecific variations between group A and group B are further discussed. DNA barcoding based on a fragment of the cytochrome c oxidase subunit I (COI) gene were obtain from eight samples of group A and eight samples from group B. Pairwise percent sequence divergence (p-distance) for COI between group A and group B were 0.0-2.5. This study contributes to the understanding of variations of morphology and genetics of B. heterura in the Gulf of Thailand.

Read more
Mahachanok mango sauce

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Mahachanok mango sauce

The Mahachanok mango sauce is crafted from low-grade mangoes sourced from Ban Nong Bua Chum in Kalasin Province. Utilizing advanced food science technology, it effectively reduces agricultural waste and enhances product quality. This sauce is enriched with prebiotic fiber that supports the growth of beneficial gut microorganisms. With low sugar content, it is a healthy choice free from artificial colors and flavors. Its rich, natural taste makes it versatile, perfect for enhancing a wide variety of dishes, both savory and sweet.

Read more
Banana Blossom Chips

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Banana Blossom Chips

Banana Blossom Chips is a healthy snack rich in dietary fiber, antioxidants, and plant-based protein. It is a result of combining local Thai ingredients: banana blossoms, which are high in dietary fiber and antioxidants, chickpea flour, a source of plant-based protein, and red jasmine brown rice, which has a low GI value and high antioxidants. It is processed to create crispiness and a unique shape, reduces fat, is gluten-free, and helps maintain nutritional value. Therefore, it is a new alternative for health-conscious consumers and adds value to Thai agricultural products.

Read more