This study aimed to develop a formula and production process for snacks made from germinated brown rice flour and banana flour using the extrusion process. The results indicated that both germinated brown rice flour and banana flour could be effectively used as the main raw materials for snack production via extrusion. The proportion of flour in the formula and production conditions, such as moisture content of the raw materials, barrel temperature, and screw speed, significantly influenced the nutritional value, bioactive compound levels, and antioxidant activity of the final products.
ขนมขบเคี้ยวส่วนใหญ่ทำจากแป้งและไขมัน ทำให้มีแคลอรี่สูง ในขณะที่ปริมาณโปรตีน แร่ธาตุ และสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพค่อนข้างต่ำ การบริโภคขนมขบเคี้ยวอย่างต่อเนื่องและมากเกินไปอาจส่งผลกระทบต่อสุขภาพ ดังนั้น การพัฒนาผลิตภัณฑ์ขนมขบเคี้ยวให้มีคุณค่าทางโภชนาการสูงขึ้นจึงเป็นเรื่องสำคัญ โดยสามารถทำได้ผ่านการปรับสูตรส่วนผสมโดยใช้วัตถุดิบที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูง และการพัฒนากระบวนการผลิตที่ไม่ต้องทอด เช่น การใช้กระบวนการเอกซ์ทรูชัน การศึกษาในครั้งนี้จึงมุ่งพัฒนาผลิตภัณฑ์ขนมขบเคี้ยวจากแป้งข้าวกล้องงอกและแป้งกล้วยน้ำว้า ซึ่งมีคุณค่าทางโภชนาการและสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพโดดเด่น พร้อมทั้งศึกษาสภาวะที่เหมาะสมของกระบวนการเอกซ์ทรูชันเพื่อให้ผลิตภัณฑ์มีคุณภาพและเป็นประโยชน์ต่อสุขภาพ ตรงตามความต้องการของผู้บริโภคในปัจจุบัน
คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ
-
คณะวิศวกรรมศาสตร์
ยานยนต์ไฟฟ้าดัดแปลง
คณะเทคโนโลยีการเกษตร
Currently, Thailand is facing the issue of an aging agricultural workforce and a shortage of labor. The hiring process for agricultural workers is primarily based on word-of-mouth within a limited, narrow area. This may have indirect negative effects in various aspects, such as the lack of basic selection criteria (experience, skills), budget control, and hiring processes. As a result, the idea of creating a job platform specifically for farmers was conceived.Currently, Thailand is facing the issue of an aging agricultural workforce and a shortage of labor. The hiring process for agricultural workers is primarily based on word-of-mouth within a limited, narrow area. This may have indirect negative effects in various aspects, such as the lack of basic selection criteria (experience, skills), budget control, and hiring processes. As a result, the idea of creating a job platform specifically for farmers was conceived.