The activities of the project's operations consist of: checking microbe on sample food, hygienic condition of cooker, containers and materials, sanitation knowledge and private sanitation and food quality of canteen and cleaning of cooker. The Food Safety Management program collaborated with the Property Management office, planned the operations, and assessed food vendors based on the SAN 20 food safety standards requirements. Using A.13 testing kits, we conducted testing for coliform bacteria contamination in food, containers, equipment, and hand contact surfaces, collecting 6 samples. These included samples such as prepared food, areas in front of the store, and food handlers' hands. Additionally, we used A.11 testing kits to test for coliform bacteria contamination in water and ice. The analysis of results, including physical, microbiological, and chemical aspects, serve as a guideline for improving the quality and safety of food production and service in the institution's canteen.
อาหารเป็นปัจจัยสำคัญที่มีผลต่อการดำเนินชีวิตของประชาชนโดยทั่วไป การบริโภคอาหารที่ไม่สะอาดเป็นสาเหตุสำคัญของการเกิดโรคภัยไข้เจ็บ ซึ่งจากสถานการณ์การเจ็บป่วยของประชาชนที่เกิดจากโรคที่เกิดจากอาหารและน้ำเป็นสื่อในปัจจุบัน มีแนวโน้มเพิ่มขึ้น โดยเฉพาะโรคอุจจาระร่วงเฉียบพลัน ซึ่งเกิดจากการปนเปื้อนของเชื้อโรคในอาหาร โดยปัจจัยที่เกี่ยวข้องอันเป็นสาเหตุที่ทำให้เกิดการปนเปื้อนในอาหาร ได้แก่ ปัจจัยด้านบุคคล เช่น ผู้สัมผัสอาหาร ผู้เตรียมอาหาร ผู้ปรุง ผู้เสิร์ฟ ผู้จำหน่ายอาหาร ที่มีพฤติกรรมที่ไม่ถูกสุขลักษณะ ปัจจัยด้านวัตถุดิบที่เลือกมาปรุง ได้แก่ อาหารสด เนื้อสัตว์ ผักสด อาหารแห้งต้องไม่ปนเปื้อนสารพิษ และต้องสดใหม่ ไม่หมดอายุ หรือเน่าเสีย ปัจจัยด้านสถานที่ได้แก่ บริเวณที่เตรียม ปรุง ประกอบ จำหน่ายอาหารต้องเป็นไปตามหลักสุขาภิบาลอาหาร และสุดท้ายคือปัจจัยด้านภาชนะ อุปกรณ์ที่นำมาใช้สัมผัสอาหาร ได้แก่ จาน ชาม ช้อน ส้อม ตะเกียบ ต้องสะอาดและปลอดภัย และเป็นไปตามเกณฑ์/ตัวชี้วัดของกรมอนามัย ซึ่งโรงอาหารในสถานศึกษา สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง เป็นสถานที่ที่มีประชาชนเข้ามาใช้บริการเป็นจำนวนมาก โดยมีทั้งนักศึกษา อาจารย์ ผู้ที่ทำงานในหน่วยงาน ตลอดจนเจ้าหน้าที่และประชาชนผู้มาติดต่อ เพราะมีความสะดวก รวดเร็ว ไม่ต้องปรุงประกอบอาหารเอง ซึ่งถ้าหากผู้ประกอบการให้บริการอาหารต่างๆ ขาดความรู้ความเข้าใจในเรื่องการสุขาภิบาลอาหาร ผู้ที่บริโภคก็จะมีโอกาสเสี่ยงต่อการได้รับการรับประทานอาหารที่ไม่สะอาด ปลอดภัย ทางหลักสูตรการจัดการความปลอดภัยอาหารจึงร่วมมือกับสำนักงานบริหารทรัพย์สิน สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง พัฒนาคุณภาพและความปลอดภัยในการผลิตและบริการอาหารในโรงอาหารด้วยการประเมินสุขาภิบาลอาหารตามหลัก SAN พร้อมทั้งอบรมให้ความรู้กับผู้ประกอบกิจการและผู้สัมผัสอาหารให้มีความตระหนักเข้าใจในการจัดการโรงอาหารที่มีคุณภาพ สะอาด และปลอดภัยสำหรับผู้บริโภค
คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ
The thesis artwork titled “The Red Mist” presents a narrative adapted from a short story of the same name by Assistant Professor Chatnarong Wisutkul in 2003. The story is set in a future world where people's greed and selfishness have led to a war, forcing them to rely on "breathing machines" to survive in the "red toxic mist." Phakin, a 15-year-old boy, embarks on a journey with a group of refugees. As they pass through abandoned cities, they encounter a boy without a breathing machine who has recently lost his father. Phakin decides to help him, despite objections from others. The boy tries to end his life by shutting off his breathing machine, and when Phakin intervenes to save him, he collapses from inhaling the toxic air. Witnessing Phakin's selfless act, the others are moved and join forces to save both of them. Phakin demonstrates that in difficult times, humans must cooperate and help each other rather than being divided and selfish.
วิทยาลัยเทคโนโลยีและนวัตกรรมวัสดุ
-
คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ
From the current situation and uncertainty; leads to the concept of food security. It is the application of innovation and technology to create high productivity in a limited area. The unused buildings in urban areas were renovated for planting, created as a learning area for planting in urban area. The different methods of growing plants were presented. There are 35 planting innovations for disseminating knowledge, to create food security, self-reliant, supports sustainable living.