KMITL Innovation Expo 2025 Logo

Enchancing stability of cooking oils using ultrasound-assisted infusion with Thai herbs

Abstract

The reuse of cooking oil in food preparation leads to oil degradation and the formation of harmful compounds due to oxidation. This study focuses on enhancing the stability of used palm oil through ultrasound-assisted infusion with three varieties of banana blossoms: Kluai Khai, Kluai Hom, and Kluai Nam Wa, which are rich in phenolic compounds and antioxidants. The research investigates the restoration of used palm oil by infusing dried and powdered banana blossoms using ultrasonic treatment at different temperatures and durations. The quality of the infused oil was evaluated through physical (water activity, moisture content, and color), chemical (peroxide value, acid value, and Thio barbituric acid reactive substances), and antioxidant activity (DPPH, ABTS, and FRAP) analyses.

Objective

ประเทศไทยมีการใช้น้ำมันพืชเฉลี่ยปีละ 800,000 ตัน ซึ่งการบริโภคอาหารทอดที่เพิ่มขึ้นนำไปสู่ปัญหาน้ำมันใช้แล้วที่เสื่อมสภาพและเกิดสารพิษ เช่น อนุมูลอิสระ อัลดีไฮด์ และไฮโดรเปอร์ออกไซด์ ซึ่งอาจก่อให้เกิดอันตรายต่อสุขภาพ วิธีการบำบัดน้ำมันที่ใช้แล้วในปัจจุบัน เช่น การกรองและการใช้สารดูดซับ เช่น ถ่านกัมมันต์ ยังมีข้อจำกัด ปลีกล้วยเป็นแหล่งของสารฟีนอลิก เช่น แทนนินและฟลาโวนอยด์ ซึ่งมีคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระและสามารถช่วยเพิ่มเสถียรภาพของน้ำมันโดยลดการเกิดออกซิเดชัน การศึกษานี้จึงมุ่งเน้นการใช้เทคโนโลยีคลื่นอัลตราโซนิคร่วมกับปลีกล้วยสายพันธุ์ต่างๆ เพื่อฟื้นฟูน้ำมันปรุงอาหารที่เสื่อมสภาพให้กลับมาใช้งานได้ ลดของเสีย และส่งเสริมการใช้ทรัพยากรอย่างยั่งยืน ซึ่งจะเป็นประโยชน์ต่อสุขภาพและสิ่งแวดล้อมในระยะยาว

Other Innovations

Evaluation of properties of silver nanoparticles from terminalia chebula Retz extract for film coating strawberry

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Evaluation of properties of silver nanoparticles from terminalia chebula Retz extract for film coating strawberry

This research investigates active packaging films made from polyvinyl alcohol (PVA) and nanocellulose fibers (NFC), incorporating silver nanoparticles (AgNPs) synthesized from Terminalia chebula extract, which possesses antibacterial and antifungal properties. The developed films were tested for their mechanical properties, microbial inhibition, and biodegradability. The results showed that the addition of AgNPs from Terminalia chebula enhanced product protection and effectively extended the shelf life of strawberries while being environmentally friendly.

Read more
Asymmetrical resonant cavity thin film devices designed for vanadium dioxide applications

คณะวิทยาศาสตร์

Asymmetrical resonant cavity thin film devices designed for vanadium dioxide applications

In this paper, Vanadium dioxide (VO2) thin-film devices with two different use cases have been redesigned to introduce an asymmetrical resonant cavity structure. The structure is designed with the goal of enhancing the optical performance of the central VO2 layer and has an anti-reflection property in the cold state. The advantages and limitations of such a design are discussed.

Read more
The use of Houttuynia cordata Thunb and Piper retrofractum Vahl extracts to inhibit opportunistic infections in patient with atopic dermatitis

คณะวิทยาศาสตร์

The use of Houttuynia cordata Thunb and Piper retrofractum Vahl extracts to inhibit opportunistic infections in patient with atopic dermatitis

Atopic dermatitis patients are the second largest number among skin disease patients. There is no cure for atopic dermatitis, and it can only be treated to relieve symptoms, causing chronic disease. There is a chance that opportunistic infections will enter and cause more disease from the patient's wound, causing the patient to have complications from other infections. This study is interested in studying the reduction of the chance of opportunistic infections in patients with atopic dermatitis using natural extracts. The interest is in Plu Kaow and long pepper because there is data supporting the inhibition of microorganisms. The leaves of both plants are crudely extracted, soaked in 95% ethanol for 7 days, filtered with a Buchner filter, and the extracts are tested for phytochemicals to analyze phenolic components, flavonoids, tannins, anthocyanin, DPPH, and tested for antimicrobial properties. The experiments consisted of 5 types of gram-positive and gram-negative bacteria: E. coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Staphylococcus epidermidis. The researcher expects that this can be further developed and used to treat patients with atopic dermatitis.

Read more