KMITL Innovation Expo 2026 LogoKMITL 66th Anniversary Logo

COSTS RETURNS OF RICE CULTIVATION USING CHEMICAL PESTICIDES AND RICE CULTIVATION USING BIOPRODUCTS IN COMBINATION WITH CHEMICAL PESTICIDES BY FARMERS IN BANG PHLI NOI SUBDISTRICT BANG BO DISTRICT SAMUT PRAKAN PROVINCE

COSTS RETURNS OF RICE CULTIVATION USING CHEMICAL PESTICIDES AND RICE CULTIVATION USING BIOPRODUCTS IN COMBINATION WITH CHEMICAL PESTICIDES BY FARMERS IN BANG PHLI NOI SUBDISTRICT BANG BO DISTRICT SAMUT PRAKAN PROVINCE

Abstract

During this cooperative education program at the Bang Bo District Agricultural Office, Samut Prakan Province, a study was conducted on the costs and returns of rice cultivation using chemical inputs compared to using biopesticides in combination with chemical inputs among farmers in Bang Phli Noi Subdistrict, Bang Bo District, Samut Prakan Province.The objectives of this study were: To examine the costs and returns of rice cultivation using chemical inputs compared to using biopesticides in combination with chemical inputs among farmers in Bang Phli Noi Subdistrict, Bang Bo District, Samut Prakan Province. To explore the challenges of using biopesticides in rice cultivation among farmers in Bang Phli Noi Subdistrict, Bang Bo District, Samut Prakan Province. The study found that in the 2024/25 growing season, the total production cost for rice cultivation using biopesticides in combination with chemical inputs was 5,099.50 THB per rai, consisting of variable costs of 4,432.50 THB per rai and fixed costs of 667.00 THB per rai. Meanwhile, the total production cost for rice cultivation using only chemical inputs was 5,129.00 THB per rai, consisting of variable costs of 4,390.00 THB per rai and fixed costs of 739.00 THB per rai. The cost difference between the two methods was 114.50 THB per rai. Regarding the returns on rice cultivation in the 2024/25 growing season, the field using biopesticides in combination with chemical inputs yielded 1,000.00 kilograms per rai, with an average selling price of 8,500.00 THB per rai. Farmers earned a total revenue of 8,585.00 THB per rai and a profit of 3,485.50 THB per rai. On the other hand, the field using only chemical inputs yielded 1,000.00 kilograms per rai, with an average selling price of 8,500.00 THB per rai. Farmers earned a total revenue of 8,500.00 THB per rai and a profit of 3,371.00 THB per rai. The total income difference between the two cultivation methods was 114.50 THB per rai. In terms of challenges related to the procurement of biopesticides, it was found that biopesticides are difficult to obtain, with limited or no availability in certain areas. Additionally, relevant agencies do not provide continuous support for biopesticides, making this the most significant issue. Regarding the use of biopesticides, the most critical challenge is that once fresh biopesticides are mixed, they must be used immediately and cannot be stored, as their effectiveness deteriorates over time.

Objective

ข้าวเป็นพืชเศรษฐกิจสำคัญที่สร้างรายได้ให้แก่ประเทศไทย แนวโน้มความต้องการข้าว ในตลาดโลกที่สูงขึ้น โดยในช่วงเดือนมกราคมถึงเดือนพฤษภาคมของปี 2567 ประเทศไทยส่งออกข้าวกว่า 4.6 ล้านตัน เพิ่มขึ้นร้อยละ 32.18 มูลค่าการส่งออกกว่า 106 ล้านบาท เพิ่มขึ้นร้อยละ 64.59 จากปี 2566 (สมาคมผู้ส่งออกข้าวไทย, 2567) ส่งผลการผลิตข้าวของไทยเปลี่ยนแปลงไปสู่การผลิต เพื่อการค้ามากยิ่งขึ้น เกษตรกรส่วนใหญ่มุ่งเน้นการเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตโดยการใช้สารเคมีกำจัดศัตรูพืชและการใช้ปุ๋ยเคมีมากขึ้น ส่งผลให้เกิดปัญหาต่าง ๆ เช่น การระบาดของโรคและแมลง การสูญเสียความหลากหลายทางชีวภาพในแปลงเกษตร ปัญหาสารพิษตกค้างในสิ่งแวดล้อม ต้นทุนสารเคมีและปุ๋ย ที่สูงขึ้นทำให้เกษตรกรต้องลงทุนมากขึ้น แต่ราคาผลผลิตกลับไม่สูงขึ้นตามต้นทุน ทำให้เกษตรกรขาดทุนและมีหนี้สิน อีกทั้งยังส่งผลต่อสุขภาพของเกษตรกรและผู้บริโภคเนื่องจากสารพิษตกค้างในผลิตผลทางการเกษตรและสิ่งแวดล้อม (สำนักวิจัยและพัฒนาข้าวกรมการข้าว, 2565) การนำเทคโนโลยีมาใช้เพื่อลดต้นทุนการปลูกข้าวจะทำให้ได้ปริมาณและคุณภาพเพิ่มขึ้นโดยการลดต้นทุนและค่าใช้จ่ายในการปลูกข้าวที่สำคัญ เน้นการลดปัจจัยการผลิตของเกษตรกรผู้ปลูกข้าว ได้แก่ ลดการใช้ปุ๋ย ลดการใช้ยาฆ่าแมลง ลดค่าจ้างในการปลูกข้าว และลดการใช้เมล็ดพันธุ์ หนึ่งในเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าว คือการใช้สารชีวภัณฑ์ทดแทนการใช้สารเคมี สอดคล้องกับแนวทางของ กรมส่งเสริมการเกษตรมีการส่งเสริมการใช้ เชื้อราไตรโคเดอร์มา เชื้อราบิวเวอเรีย เชื้อราเมธาไรเซียมในการผลิตข้าวของเกษตรกร แบ่งได้เป็น การใช้เชื้อเชื้อราไตรโคเดอร์มาในการควบคุมโรคข้าวที่เกิดจากเชื้อรา การใช้เชื้อราบิวเวอเรียในการควบคุมแมลงศัตรูพืชในนาข้าวการผลิตข้าวและการใช้สารชีวภัณฑ์ในการผลิตข้าวของเกษตรกร (กรมส่งเสริมการเกษตร, กระทรวงกระเกษตรและสหกรณ์, 2567) การผลิตข้าวของเกษตรกรใน ตำบลบางพลีน้อย อำเภอบางบ่อ จังหวัดสมุทรปราการ จำเป็นต้องลดการใช้สารเคมีและปรับใช้สารชีวภัณฑ์เพื่อช่วยลดต้นทุน เนื่องจากสารชีวภัณฑ์สามารถใช้แทนสารเคมีในการควบคุมโรคและแมลงศัตรูพืชในนาข้าว อีกทั้งยังช่วยให้ดินอุดมสมบูรณ์ ลดการตกค้างของสารพิษในดิน เมื่อดินมีคุณภาพดีขึ้น ข้าวก็จะมีคุณภาพดีตามไปด้วย ซึ่งสารชีวภัณฑ์ที่แนะนำให้ใช้ ได้แก่ เชื้อรา ไตรโคเดอร์มา เชื้อราบิวเวอเรีย และเชื้อราเมธาไรเซียม การใช้สารชีวภัณฑ์เหล่านี้จะช่วยส่งเสริมให้เกษตรกรในตำบลบางพลีน้อยลดการใช้สารเคมีได้ แม้ว่าในปัจจุบันยังไม่มีการใช้สารชีวภัณฑ์อย่างจริงจัง การประชาสัมพันธ์และส่งเสริมการใช้สารชีวภัณฑ์จะช่วยให้เกษตรกรเห็นประโยชน์และนำไปใช้ทดแทนสารเคมีได้ (สำนักงานเกษตรอำเภอบางบ่อ, 2567) ทั้งนี้ผู้วิจัยสนใจศึกษาต้นทุน ผลตอบแทนการปลูกข้าวโดยใช้สารเคมีและการปลูกข้าวโดยใช้ สารชีวภัณฑ์ร่วมกับสารเคมีเพื่อนำผลไปให้เกษตรกรใน ตำบลบางพลีน้อย อำเภอบางบ่อ จังหวัดสมุทรปราการ ได้นำข้อมูลที่ได้จากการศึกษาวิจัยนี้มาใช้เป็นแนวทางในการพัฒนาการเกษตรของตนเองต่อไป

Other Innovations

"Blood D": Application and Campaign for Physically and Mentally Preparation of Thai Red Cross’s Blood Doner

คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ

"Blood D": Application and Campaign for Physically and Mentally Preparation of Thai Red Cross’s Blood Doner

In the world of blood donation, there are 2 types of people: those who donate blood and those who don't. Most campaigners emphasize how to persuade more people to donate blood and recruit more new blood donors. We believe that even though such focus is important, there're more critical aspects that might have been neglected, which is: for those who have already made up their minds to be blood doners, will they be successful in donating when the time comes? According to our studies, only 63 % of attempted doners are successful. Regrettably, 37 % has to go home disappointed as their bodies are not fit for the conditions required by Red Cross medical staff at blood donation centers (which include some most basic preparations such as low-fat food intake and 8-hours sleep on the night before). Our campaign, ‘Blood in Need, Buddy Indeed’, focuses on 2 aspects. Firstly, to persuade more people to donate blood. Secondly, for those who have made up their minds to donate blood, we will provide necessary support (both body and mind) so that they are fully prepared and successful in donating blood when the time comes via networks of systems, staffs and the newly designed and prototype of the application ‘Blood D’. Our campaign covers the whole ‘before/during/after’ experience of users (as blood doners). Support includes assessment of their current condition whether they are within the requirement of Red Cross Blood Bank. ‘Blood D’ will also provide relevant information on blood donating events, such as locations, and time booking. Once sign-up, the application “Blood D” will sent friendly reminder and clear infographic on how to prepare their bodies as daily notifications during the 7 days countdown. This is to ensure that the users’ blood will be ‘D’ (homophone of the Thai word ‘ดี’ which mean ‘good’ and at the same time playing on the word ‘ Buddy’) or be the ‘good blood’ that can save lives for those in need. After organizing 4 blood donation events both within and outside the KMITL. The numbers of successful blood doners have increased from 63 % to 78 % (this number is the average of 4 events, with the most successful event of 89%). The campaign has won the first runner up in national blood donation campaign competition. It is highly anticipated that once the application “Blood D” is fully launched, it will help increase the amount of blood collected up to 15% with the same numbers of existing doners.

Read more
Banana Blossom Chips

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Banana Blossom Chips

Banana Blossom Chips is a healthy snack rich in dietary fiber, antioxidants, and plant-based protein. It is a result of combining local Thai ingredients: banana blossoms, which are high in dietary fiber and antioxidants, chickpea flour, a source of plant-based protein, and red jasmine brown rice, which has a low GI value and high antioxidants. It is processed to create crispiness and a unique shape, reduces fat, is gluten-free, and helps maintain nutritional value. Therefore, it is a new alternative for health-conscious consumers and adds value to Thai agricultural products.

Read more
Spirt of thailand

คณะวิศวกรรมศาสตร์

Spirt of thailand

-

Read more