KMITL Innovation Expo 2025 Logo

Tree Planting Application for Dormitories

Abstract

This project involves the development of a plant care system for dormitories using IoT (Internet of Things). The system is implemented through programming on an ESP-32 board and controlled via sensors for automated watering. The commands are operated through smartphones, supporting both iOS and Android. It is expected that this project will make plant care in dormitories easier and more convenient.

Objective

ในปัจจุบันหลายพื้นที่ในเมืองมีความหนาแน่นของประชากรสูง เช่นหอพัก คอนโดมิเนียม หรือ อพาต์เม้น มักมีพื้นที่จำกัดสำหรับการปลูกต้นไม้ซึ่งเป็นไปใจในการสร้างสภาพแวดล้อมที่ดีและสุขภาพที่ดีให้กับผู้อยู่อาศัย การสร้างแอพพลิเคชันปลูกต้นไม้นี้ขึ้นมาเพื่อให้ผู้อาศัยสามารถปลูกต้นไม้ได้ในพื้นที่จำกัดและสามารถดูแลต้นไม้ได้เหมาะกับคนรุ่นใหม่ที่ไม่มีเวลาในการดูแลต้นไม้ก็สามารถปลูกพืชได้ซึ่งแอพพลิเคชันนี้ได้ออกแบบเพื่อให้ผู้ใช้งานสามารถเลือกต้นไม้ที่เหมาะสมกับพื้นที่จำกัดและมีคำแนะนำสำหรับการดูแลต้นไม้แก่ผู้ที่สนใจหรือต้องการศึกษา ด้วยความสำคัญดังกล่าว แอพพลิเคชันปลูกต้นไม้นี้ไม่เพียงแต่อำนวยความสะดวกให้กับผู้ใช้งานแต่ยังเป็นการสนับสนุนการพัฒนาที่ยั่งยืนและเต็มไปด้วยพื้นที่สีเขียว

Other Innovations

Designed Quality coffee from fermentation

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Designed Quality coffee from fermentation

Coffee is a critical agricultural commodity to be used to produce a premium beverage to serve people worldwide. Coffee microbiome turned to be an essential tool to improve the bean quality through the natural fermentation. Therefore, understanding the microbial diversities could create the final product's better quality. This study investigated the natural microbial consortium during the wet process fermentation of coffee onsite in Thailand to characterize the microorganisms involved in correlation toward the biochemical characteristics and metabolic attributes. Roasting is another important step in developing the complex flavor/ aroma that make coffee to be enjoyable. During the roasting process, the beans undergo many complex and alternatively change in the physicochemical properties from the gained substances in the fermentation process. The changing in the formation of the substances responsible for the sensory qualities, physicochemical/ aroma attributes as well as the health benefits of the final product. Using the starter culture could also develop the distinguished characteristics of coffee (Research collaboration with Van Hart company)

Read more
Development of tea from longan peels and seeds

คณะบริหารธุรกิจ

Development of tea from longan peels and seeds

This research aimed to develop the mixed tea from longan peels and seeds. Population studied were longan farmers who planted longan and preserved the longan product in Ampur Wang Nam Yen, Sa Kaeo Province. From the results, it was found that from By-product in the production of dehydrated longan, longan peels and seeds, which can be processed into ready-to-drink powdered tea. This not only helps reduce waste from the production process but also contributes to generating additional income from these by-products.

Read more
Innovation in commercial vertical set of golden apple snails  as environmentally friendly using an aquaponics system

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

Innovation in commercial vertical set of golden apple snails as environmentally friendly using an aquaponics system

The innovation of the vertical aquaponics system for rearing golden apple snails integrating with vegetable cultivation by using substrates to water treatment. The system aims to maximize the use of vertical space, save water, and produce safe vegetables for consumption or commercial purposes, and to support living things. The golden apple snail excretes wastes/leftover food scraps that are filtered on the substrates used for water treatment. Meanwhile, natural bacteria help change these wastes into nutrients that plants can use. Therefore, the system is environmentally friendly.

Read more