KMITL Innovation Expo 2025 Logo

The increasing of quality and value-added product of mango : Case study of mango (Mangifera indica L.)

The increasing of quality and value-added product of mango : Case study of mango (Mangifera indica L.)

Abstract

-

Objective

ปัญหาด้านการตกต่ำด้านราคาของผลผลิตผลไม้ประเภทมะม่วงเป็นปัญหาสำคัญในปัจจุบัน โดยเฉพาะอย่างยิ่งกับมะม่วงพันธุ์มหาชนกที่มีการเติบโตในการส่งออกอย่างมากเมื่อเทียบกับมะม่วงสายพันธุ์อื่น เนื่องจากเป็นมะม่วงที่มีสีสันสวยงาม มีกลิ่นหอม ปัญหาการตกต่ำด้านราคาเกิดจากมีผลผลิตที่ไม่ผ่านเกณฑ์คุณภาพการส่งออกทำให้เกิดผลผลิตที่ไม่ผ่านคุณภาพนำกลับมาขายในประเทศในราคาถูก บางกรณีเกษตรกรจำเป็นต้องละทิ้งผลผลิตดังกล่าว จากปัญหาที่เกิดขึ้นจึงมีแนวคิดนำมะม่วงดังกล่าวมาสกัดสารหอมระเหยจากเปลือกของมะม่วงเพื่อจะคงสภาพสารระเหยและนำไปพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ต้นแบบด้านกลิ่นรวมทั้งการศึกษาปัจจัยทางแสงที่ส่งผลต่อการแสดงสีผิวเปลือกเพื่อทำการเปลี่ยนแปลงสีบนผิวเปลือกผลไม้ให้มีความโดดเด่นจากธรรมชาติความสวยงามของผลมะม่วงที่มีสีสม่ำเสมอด้วยปัจจัยทางแสงที่มีความยาวคลื่นและพลังงานที่แตกต่างกัน โดยการศึกษาการเปลี่ยนแปลงเปลือกนอกเมื่อได้รับแสงโดยไม่ได้เกิดจากการสุกของผลมะม่วง องความรู้ที่ได้สามารถต่อยอดไปสู่การสร้างระบบนวัตกรรมต้นแบบ และสามารถนำเสนอนวัตกรรมที่ได้ต่อยอดสู่เกษตรกรหรือผู้ประกอบการที่สนใจและเพื่อประยุกต์ใช้งานด้านต่าง ๆ ต่อไป

Other Innovations

Planted filter with Golden apple snail&Green caviar

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

Planted filter with Golden apple snail&Green caviar

The reason of this project is How to make water system during breeding Golden apple snail&Green caviar with limitation area. Make sure that waterfowl system can work

Read more
DEVELOPMENT OF CURCUMIN DOUBLE-WALLED BEADS COLORIMETRIC SENSOR FOR DETERMINATION OF PYRIDOXINE (VITAMIN B6) IN DIETARY SUPPLEMENT WITH DETECTION BY IMAGE PROCESSING

คณะวิทยาศาสตร์

DEVELOPMENT OF CURCUMIN DOUBLE-WALLED BEADS COLORIMETRIC SENSOR FOR DETERMINATION OF PYRIDOXINE (VITAMIN B6) IN DIETARY SUPPLEMENT WITH DETECTION BY IMAGE PROCESSING

A smartphone-based colorimetric sensor for quantitative detection of pyridoxine (Vitamin B6, VB-6) in functional drink samples has been realized by developing double layer hydrogel. Electrostatic interaction initiates the cross-linking and produces double layer hydrogel.

Read more
“THE VEIL” Community Mall and Agricultural Hub

คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ

“THE VEIL” Community Mall and Agricultural Hub

A mixed-used complex consisting of commercial spaces, agricultural informative center, workshop, vertical farming and home office.

Read more