The photoelectrochemical detection of salbutamol, which is illicitly used as a lean meat promoter in pigs, is investigated using a molecularly imprinted polymer (MIP)-based sensor with a CuO/g-C₃N₄ nanocomposite to enhance detection performance, leveraging nanomaterials and molecular imprinting for high selectivity and sensitivity. This approach offers a promising strategy for the precise and efficient analysis of salbutamol in food samples.
ความปลอดภัยทางด้านอาหารเป็นหนึ่งปัจจัยที่มีผลสำคัญต่อสุขภาพและการดำเนินชีวิตประจำวัน เนื่องมาจากปัญหาการปนเปื้อนของสารเคมีในอาหารซึ่งก่อให้เกิดปัญหาตามมา อาทิเช่น อาการเจ็บป่วยเล็กน้อย ผลข้างเคียงหรือโรคที่เกี่ยวกับทางเดินอาหาร ไปจนถึงทำให้เสียชีวิตได้ สารซาลบูทามอลเป็นสารที่หาซื้อได้ง่ายเนื่องจากเป็นยาที่ถูกใช้กับผู้ที่เป็นโรคหอบหืดหรือโรคที่เกี่ยวกับระบบหายใจเรื้อรัง โดยสารชนิดนี้ถูกใช้ในทางที่ผิด เช่น การโดปของนักกีฬาหรือเพื่อการเร่งเนื้อแดงในสัตว์ได้
วิทยาลัยนวัตกรรมการผลิตขั้นสูง
This research presents a Wilkinson power divider using a common inductor. The lumped topology uses the inherently inductive loss of the inductor as a part of the design, so the conventional resistor for high isolation can be omitted. Therefore, low-loss and high-isolation performances of the compact circuit were achieved. The proposed 2.5-GHz divider was implemented on a silicon-based integrated passive device process. Measurement of the prototype chip had a reflection coefficient below 18 dB at all ports, an insertion loss of 0.5 dB and isolation above 28 dB. The chip size is merely 0.011 wavelength x 0.019 wavelength.
คณะครุศาสตร์อุตสาหกรรมและเทคโนโลยี
Crispy Rice-berry Snack is a product made from broken rice-berry rice that has been processed into a snack that is thin and crispy, bite-sized. Broken rice-berry rice is cooked, finely ground, and mixed with other ingredients to increase its nutritional value, such as adding plant seeds, adding plant protein nutrients, and then forming it into sheets using heat. The resulting product is a thin sheet, purple-brown in color, crispy, and has the smell of the ingredients used in the production process. It does not contain sugar or sweeteners. It is used as a snack with tea or coffee. Crispy Rice-berry Waffle is a product that contains complete nutrients, including carbohydrates, protein, and fat, which are derived from the ingredients in the production formula.
คณะบริหารธุรกิจ
This project aims to develop seafood dipping sauce and Jaew sauce in solid cube form to address the limitations of liquid sauces, which can be difficult to carry and prone to spillage, as well as powdered sauces, which may lose their texture and authentic flavor. The research and development process focuses on utilizing distinct ingredients and innovative production techniques to enhance the quality and functionality of the product. The primary objective of this project is to introduce an innovative solution that improves the convenience of consumption and transportation while preserving the original taste and quality of traditional dipping sauces. The expected outcome is a novel dipping sauce product in solid cube form that is easy to carry, minimizes the risk of spillage, and holds potential for commercial development in the food industry.