KMITL Innovation Expo 2025 Logo

Innovation in Cotylelobium lanceolatum Craib Extract in the Form of Nano Silver for Diabetic Wound Healing

Abstract

Diabetes is a significant global health issue, particularly due to complications related to diabetic wounds. Studies indicate that approximately 15-25% of diabetic patients develop foot ulcers, with more than 50% of severe cases leading to amputation. This results in a substantial decline in the quality of life for patients. Current treatments for diabetic wounds face challenges such as antibiotic-resistant bacterial infections and delayed wound healing, highlighting the need for innovative solutions to accelerate the healing process and reduce the risk of limb loss. Cotylelobium lanceolatum Craib, a medicinal plant long utilized in traditional Thai medicine, is known for its anti-inflammatory and wound-healing properties. This study focuses on developing an extract from Cotylelobium lanceolatum Craib in the form of nano silver (Nano Silver) to enhance the effectiveness of diabetic wound treatment. Nano silver technology enables deeper penetration into the skin, provides potent antibacterial activity, and promotes wound healing by reducing inflammation and stimulating tissue regeneration. The development of nano silver derived from Cotylelobium lanceolatum Craib extract is expected to help reduce chronic wounds in diabetic patients, lower the risk of infection, and decrease the incidence of limb amputation and mortality associated with diabetic wound complications. This research represents a significant step toward creating a safer and more effective treatment alternative for diabetic wound care.

Objective

โรคเบาหวานเป็นปัญหาสุขภาพที่สำคัญทั่วโลก โดยเฉพาะภาวะแทรกซ้อนที่เกี่ยวข้องกับ แผลเบาหวาน ซึ่งพบว่า ร้อยละ 25 ของผู้ป่วยเบาหวานมีแนวโน้มเกิดแผลที่เท้า และแผลเหล่านี้มักรักษายากกว่าบาดแผลทั่วไป เนื่องจากมี ภาวะการไหลเวียนเลือดผิดปกติ การติดเชื้อแบคทีเรียดื้อยา และการฟื้นฟูเนื้อเยื่อที่ล่าช้า หากไม่ได้รับการรักษาที่เหมาะสม อาจนำไปสู่ภาวะแทรกซ้อนที่รุนแรงจนต้องทำ การตัดขา ซึ่งในแต่ละปีมีผู้ป่วยเบาหวานมากกว่า 26,000 รายที่ต้องถูกตัดขา ส่งผลกระทบต่อคุณภาพชีวิตของผู้ป่วยและเพิ่มภาระค่าใช้จ่ายในการรักษาพยาบาล ปัจจุบัน ยารักษาแผลเบาหวานที่มีอยู่ในท้องตลาดมักมีราคาสูง และยังพบปัญหาเรื่อง การดื้อยาและผลข้างเคียงจากการใช้ยาปฏิชีวนะในระยะยาว ดังนั้น การพัฒนา นวัตกรรมจากสมุนไพรไทย ที่สามารถช่วยรักษาแผลเบาหวานได้อย่างมีประสิทธิภาพจึงเป็นแนวทางที่สำคัญ งานวิจัยนี้มุ่งเน้นไปที่การพัฒนาสารสกัดจาก เคี่ยม (Cotylelobium lanceolatum Craib) ซึ่งเป็น สมุนไพรไทยที่ถูกใช้ในยาแผนโบราณมาช้านาน โดยเฉพาะด้านการรักษาแผลและการต้านการอักเสบ ด้วยเทคโนโลยี นาโนซิลเวอร์ (Nano Silver) ซึ่งช่วยเพิ่มการดูดซึมเข้าสู่เนื้อเยื่อได้ลึกขึ้น ฆ่าเชื้อแบคทีเรียได้ดี และช่วยเร่งกระบวนการสมานแผล การพัฒนาสารสกัดเคี่ยมในรูปแบบนาโนซิลเวอร์นี้ คาดว่าจะเป็น ทางเลือกใหม่ในการรักษาแผลเบาหวาน ที่มีต้นทุนต่ำกว่ายาปัจจุบัน ลดการเกิดแผลเรื้อรัง ลดความเสี่ยงในการถูกตัดขา และช่วยให้ผู้ป่วยสามารถเข้าถึงการรักษาที่มีประสิทธิภาพได้มากขึ้น ซึ่งจะช่วยลดอัตราการเสียชีวิตจากภาวะแทรกซ้อนของโรคเบาหวานในระยะยาว

Other Innovations

Cooling suit with two-phase flow heat-exchange system

วิทยาเขตชุมพรเขตรอุดมศักดิ์

Cooling suit with two-phase flow heat-exchange system

Cooling suit with two-phase flow heat-exchange system is a state-of-the-art heat sink, designed for thermal dissipation in fire fighter, racing driver and worker who needs to wear Personal Protective Equipment (PPE). The liquid cooling system with gas injection can enhance heat transfer performance and continuously maintain the temperature at 18-20 degree Celsius.

Read more
Process development of healthy snack products from germinated brown rice flour and banana flour using the extrusion process

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Process development of healthy snack products from germinated brown rice flour and banana flour using the extrusion process

This study aimed to develop a formula and production process for snacks made from germinated brown rice flour and banana flour using the extrusion process. The results indicated that both germinated brown rice flour and banana flour could be effectively used as the main raw materials for snack production via extrusion. The proportion of flour in the formula and production conditions, such as moisture content of the raw materials, barrel temperature, and screw speed, significantly influenced the nutritional value, bioactive compound levels, and antioxidant activity of the final products.

Read more
Prototypal Community Center for Bangkok's Future Net Zero Ambitions

คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ

Prototypal Community Center for Bangkok's Future Net Zero Ambitions

This project is a carbon safe haven of Bangkok, aspiring to be the prototypal gateway of the future's carbon net zero ambitions. The project aims to answer the fundamental "flaw" of the existing urban fabric, still being extremely inefficient and highly polluting. Conversely, Carbon Oasis would not only create its own energy, but look to provide its excess energy and water surplus' back to the city and its surroundings. Taking parts of the existing city and implementing new concepts to inspire a change in the urban fabric and its people.

Read more