The project of game development to educate about Egyptian civilization This is intended to be a game to promote learning about ancient Egyptian civilization. The original learning may feel boring. Do not attract the attention of learners Therefore saw the presentation in the form of a game on virtual reality technology that inserts knowledge history With the aim of making learning more interesting The organizers can choose to use Unreal Engine 5.1 (Unreal Engine 5.1) and Oculus Quest II (Oculus Quest2) to develop. Within the game, players must find a way to escape from this room within the specified period of solving puzzles in various forms such as statues, traps, etc. In order to solve puzzles and leave this room, players must collect all the information inside the room. In addition, the game shows the life of the player and when the player cannot solve the puzzle correctly.
อารยธรรมอียิปต์โบราณเป็นหนึ่งในอารยธรรมอันยิ่งใหญ่ของโลกยุคโบราณที่เป็นต้นกำเนิดของศาสตร์หลายๆแขนง ชาวอียิปต์โบราณถือเป็นนักสร้างสรรค์อารยธรรมทั้งด้านคณิตศาสตร์ และสถาปัตยกรรมอันโดดเด่น เพื่อศึกษาประวัติศาสตร์ซึ่งเป็นรากเหง้าของศาสตร์หลากหลายแขนงนั้นอาจต้องใช้เวลาและแหล่งข้อมูลจากหลายแหล่ง และมักจะเกิดความเบื่อหน่ายขึ้นได้ง่าย เพื่อที่ทำให้การศึกษาประวัติศาตร์เหล่านั้นไม่น่าเบื่อจนเกินไป ผู้จัดทำจึงได้นำเกมแนวไขปริศนาซึ่งสร้างขึ้นออกมาเป็นเสมือนกลไกในห้องลับเพื่อที่จะเสริมสร้างวิธีการแก้ไขปัญหาและได้ค้นหา เรียนรู้ประวัติศาสตร์ไปพร้อมๆกัน ผู้จัดทำเล็งเห็นว่าเทคโนโลยีความเป็นจริงเสมือน หรือ VR (Virtual Reality) สามารถดึงความสนุก และเพิ่มความน่าสนใจของตัวเกมจากผู้เล่นในการแก้ไขปริศนาเพื่อหาวัตถุโบราณและนำข้อมูลที่ได้พบนั้นมาตอบคำถามเพื่อเรียนรู้ประวัติศาสตร์ของอารยธรรมอียิปต์ได้เป็นอย่างดี
คณะทันตแพทยศาสตร์
Objective or Background: Dental caries is still one of the most significant dental problems worldwide, with prevalence rates up to 90% among children and adults. Cariogenic bacteria, especially Streptococcus mutans, is the primary microorganism involved in the pathogenesis through carbohydrate metabolism and biofilm formation, which are challenging to eradicate. Histatin-5 (HST-5), a human salivary antimicrobial peptide, has demonstrated antimicrobial activity against various fungal and bacterial pathogens. Phytosphingosine (PHS), an endogenous bioactive sphingolipid found in fungi, plants, and humans, also shows antimicrobial properties. This study aimed to evaluate the killing activity of HST-5 alone and in combination with PHS against S. mutans under biofilm-stimulating conditions. Materials and Methods: Antimicrobial activity against a planktonic culture of S. mutans was evaluated using a time-kill assay, and biofilm-forming capacity was confirmed by crystal violet staining assay. The killing ability against 24h pre-formed biofilm was determined using Transferable Solid Phase (TSP) pin lid model. Synergistic activity between HST-5 and PHS was evaluated using the checkerboard technique. Additionally, the cytotoxicity of the tested agent on human gingival fibroblast cells (hGFs) was assessed after 1 h of incubation using an MTT assay. Results: A time-kill assay revealed that both HST-5 and PHS exhibit time- and concentration-dependent activity against the planktonic form of S. mutans. PHS achieved over 90% killing activity within 15 min at 5 μg/ml, whereas HST-5 required 30 min to reach 90% killing at 20 μM. The biofilm formation capacity of S. mutans was confirmed. The inhibitory concentrations (IC50) of HST-5 and PHS against S. mutans biofilm were 25 μM and 13.5 μg/ml, respectively. A synergistic interaction between HST-5 and PHS, with IC50 values reduced by 8-fold and 16-fold, respectively. No cytotoxic effects were observed in hGFs cells at the concentration of the synergistic interaction. Conclusions: Therefore, the combination of HST-5 and PHS may enhance the effectiveness of anti-infective agents against S. mutans biofilm, potentially preventing the development of dental caries.
คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ
-
คณะเทคโนโลยีการเกษตร
Climate change and the increasing unpredictability of environmental conditions have aggravated the shortage of animal feed crops during the dry season. This study examines effect of packaging thickness on the quality of corn silage during long-term storage, to maintain its nutritional value during feed shortages. The results show that packaging with thicknesses of 80, 120, 150, and 200 microns effectively maintain good physical quality, including odor, texture, color, and pH levels, during the 0–21day storage period. The silage had a fermented like fruit flavor or vinegar flavor, a silage texture, and well-preserved leaves and stems. Its color remained yellowish-green, with pH values between 3.7 and 4.7. Additionally, lactic acid analysis found that silage in 200-micron-thick packaging for 21 days had the highest lactic acid content (5.64%). However, there were no significant differences in the nutritional value of the silage across different packaging thicknesses