KMITL Innovation Expo 2025 Logo

The Development of Boardgame to Enhance Cooking Skills : Case study Burger.

Abstract

The development of a board game to enhance cooking skills focuses on a popular and well-known dish—burgers. This study integrates learning with interactive gameplay, allowing players to gain knowledge about burgers, including their ingredients, preparation methods, and even the basics of running a burger business. Through hands-on activities and engaging game mechanics, players can develop both their culinary skills and entrepreneurial mindset while enjoying the fun and immersive experience of the board game.

Objective

บอร์ดการ์ด (Board Game) ได้รับความนิยมที่มากขึ้นในปัจจุบันและถูกพัฒนาอย่างต่อเนื่องจนสามารถเป็นสื่อเพื่อการเรียนรู้ในลักษณะของบอร์ดเกมเพื่อการศึกษาที่สามารถสร้างความสนุกสนาน ความท้าทายและเปิดโอกาสให้มีอำนาจในการตัดสินใจให้ผู้เรียนได้ทดลองความถูกต้องจนพัฒนาศักยภาพให้ผู้เรียนได้หลายทิศทาง เช่น ความเข้าใจ การจดจำ การคิดวิเคราะห์ การสื่อสารระหว่างบุคคลหรือความสัมพันธ์ ไปจนถึงความคิดสร้างสรรค์ ผู้ศึกษาจึงเล็งเห็นถึงโอกาสและความเหมาะสมในการพัฒนาบอร์ดเกมที่ให้เกิดความรู้และความเข้าใจในความรู้เบื้องต้นที่เกี่ยวข้องกับเบอร์เกอร์

Other Innovations

Art toy mascot for Agriculture

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

Art toy mascot for Agriculture

The project focuses on designing and creating Art Toy Mascots that reflect the identities of the 12 departments in the Faculty of Agricultural Technology. It combines the concepts of art and agricultural technology to promote better understanding and easy recognition of each department. The project utilizes creative design and artistic toy production techniques.

Read more
Development of high protein Jasmin-rice coated with rice protein isolate

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Development of high protein Jasmin-rice coated with rice protein isolate

In the development of high protein jasmine rice products, hydrocolloids, HPMC at 0, 0.25, 0.5 and 1% w/v and MD at 10% w/v were used. This hydrocolloid contained 30% w/v dissolved protein and was coated with raw jasmine rice. It was found that different amounts of HPMC affected the adhesion of proteins in rice. Then, the hydrocolloid with the best adhesion, 0.25% w/v, was used to find the optimum amount for coating rice at ratios of 1:3 and 1:5, which affected protein content, texture, color, water retention and sensory acceptability.

Read more
Team Member Work Tracking System

วิทยาเขตชุมพรเขตรอุดมศักดิ์

Team Member Work Tracking System

This project focuses on developing a work tracking system for team members. Python is used to extract data from Excel files and import it into a SQL Server database for systematic data management. The system includes a function to notify task status via LINE and displays reports via Power BI, allowing supervisors to track progress and evaluate team members' performance efficiently. Additionally, the system helps promote work and time management skills for team members.

Read more