On the path of life since we were born, we have encountered many things in life, differences and various characteristics. However, each factor of each person's life has different responsibilities, dreams, and life context differences. Everyone still has to struggle against obstacles and many burdens in life, shouldering the responsibilities of themselves and their families in order to survive. Living in different ways, with many burdens and dreams, but in real life, how many people can shoulder these burdens to reach their dreams?
ข้าพเจ้าต้องการถ่ายทอดความรู้สึกการแบกรับภาระหน้าที่ ที่ทุกคนต่างต้องประสบพบเจอกับสิ่งต่างๆที่ผ่านเข้ามาในชีวิตมากมาย ความแตกต่างหลากหลายลักษณะ คนเราล้วนมีภาระและความฝันที่อยากจะทำมากมาย แต่ความเป็นจริงนั้นเราทุกคนไม่สามารถที่จะทำได้ทุกสิ่งตามที่เราปราถนา การดิ้นรนเพื่อความอยู่รอดผ่านอุปสรรค ผ่านสิ่งเหล่านี้ไปด้วยความหวัง นำเราไปสู่เส้นทางความฝันที่เราตั้งมั่นไว้
คณะวิทยาศาสตร์
Developing a Smart Farming Simulation Utilizing LoRa Communication and Presenting Knowledge on LoRa Communication System Components
คณะศิลปศาสตร์
As a value-added product of locally sourced fruits in Phang Nga, stevia-sweetened jelly offers a healthy and sustainable option for consumers seeking reduced sugar intake. This product has the potential to become a popular souvenir, promoting local agriculture and boosting the regional economy.
คณะอุตสาหกรรมอาหาร
Spent coffee grounds (SCG) are a byproduct of the coffee brewing process, and their quantity continues to increase due to the growing global coffee consumption. SCG contain beneficial compounds such as polysaccharides, dietary fibers, and antioxidants, which can be utilized in various applications, including prebiotic extraction. This study focuses on extracting prebiotics from SCG using acid hydrolysis and enzymatic hydrolysis methods to evaluate their potential in promoting the growth of beneficial gut microorganisms. The expected results of this research include adding value to coffee industry waste, reducing organic waste, and providing a sustainable approach to developing prebiotic products for use in the food and health industries. Furthermore, this study aligns with sustainable resource utilization and environmentally friendly practices.