KMITL Innovation Expo 2025 Logo

A Metaverse System of Chalermphrakiat Innovation Building at King Mongkut's Memorial Park, KMITL

A Metaverse System of Chalermphrakiat Innovation Building at King Mongkut's Memorial Park, KMITL

Abstract

Traditional methods of public relations and learning often lack engagement and fail to provide users with a deep and immersive experience. Additionally, these methods struggle to reach a wide audience, especially those unable to visit the physical location. This project aims to solve the issues of accessibility and awareness regarding the institution’s Chalermphrakiat Hall and historical exhibition. Utilizing metaverse technology to simulate important locations allows users to explore the site and view key information in a virtual format, thereby enhancing the engagement of students staff alumni and the general public. The metaverse system is developed using Unity, a powerful game engine capable of supporting the creation of metaverse environments. This allows for the creation of an interactive and realistic virtual space. Unity also supports the management of physics, lighting, and sound, further enhancing realism. Additionally, the system is integrated with web browsers using WebGL technology, enabling the project developed in Unity to be accessed directly through a browser. Users can visit and interact with the metaverse environment from anywhere without the need to install additional software. The developers have thus created the metaverse system to provide a realistic and engaging learning experience, enhancing public relations efforts and fostering a strong connection with the institution efficiently.

Objective

ในยุคปัจจุบัน เทคโนโลยีเมตาเวิร์สมีบทบาทสำคัญในการส่งเสริมการประชาสัมพันธ์ และการเรียนรู้ช่วยให้ผู้คนสามารถเข้าถึงข้อมูล และประสบการณ์ในรูปแบบใหม่ที่มีความน่าสนใจ และมีประสิทธิภาพมากขึ้นการใช้เทคโนโลยีเสมือนจริงนี้ช่วยสร้างความรู้ ความเข้าใจ และความผูกพัน ต่อองค์กรหรือสถาบันต่างๆ ได้อย่างลึกซึ้งและสมจริง อาคารนวัตกรรมเฉลิมพระเกียรติเป็นดั่งสถานที่สำคัญประจำสถาบันพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบังในการจัดกิจกรรมสำคัญต่างๆ รวมถึงเพื่อระลึกถึงและเทิดพระเกียรติแก่พระบาทสมเด็จพระปรเมนทรมหามงกุฎ พระจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว รัชกาลที่ 4 นอกจากนี้ยังมีห้องจัดแสดงประวัติการก่อตั้งสถาบันฯ และผลงานที่โดดเด่นจากคณาจารย์ นักศึกษา ทั้งด้านงานวิจัย วิชาการ นวัตกรรม และงานบริการสังคม โครงงานเมตาเวิร์ส อาคารนวัตกรรมเฉลิมพระเกียรติ สถาบันพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง จึงมีความสำคัญอย่างยิ่งในการพัฒนาวิธีการนำเสนอ และการเรียนรู้โดยการใช้เทคโนโลยีเสมือนจริง มาสร้างประสบการณ์ใหม่ให้กับผู้เข้าชม เพื่อช่วยเสริมสร้างความรู้ ความเข้าใจ และความผูกพันต่อสถาบันฯ รวมถึงการส่งเสริมให้มีการใช้งานแพลตฟอร์มเมตาเวิร์สในการเรียนการสอนและการจัดกิจกรรมต่างๆ ทำให้เกิดการพัฒนาการเรียนรู้และการมีส่วนร่วมในรูปแบบใหม่ที่ทันสมัยและมีประสิทธิภาพ

Other Innovations

A Cold Cover for Raw Milk Transportation

คณะวิศวกรรมศาสตร์

A Cold Cover for Raw Milk Transportation

This study was conducted to develop a prototype cooling cover for transporting raw milk, aiming to provide a solution for maintaining the quality of raw milk during transportation to milk collection centers. The cooling cover is made using Phase Change Material (PCM), produced from water mixed with a gelling agent, in an amount of 5.6 kg, attached around an aluminum milk tank (with a capacity of 25 L). The cover is then covered with a UV-reflective fabric in two types: polyvinyl chloride (PVC) and high-density polyethylene (HDPE). The temperature reduction performance of both types of covers was evaluated by measuring water temperatures at various points along the radial and vertical directions of the milk tank at six points, using type-T thermocouples, under three environmental conditions: a constant temperature of 25 °C, 35 °C, and outdoor ambient temperature (average temperature 35.5 °C) for a minimum duration of 180 min. The experimental results revealed that at 120 min., the water in the tank covered with PCM-PVC and PCM-HDPE covers had temperatures lower than the ambient temperature by 12.6 °C and 12.9 °C, respectively, under a constant ambient temperature of 25 °C, and under a constant ambient temperature of 35 °C lower by 16.7 °C and 16.4 °C, respectively, and outdoor conditions. Since the temperature reduction performance of PCM-PVC and PCM-HDPE covers showed no significant difference, the performance of microbial quality preservation of raw milk was assessed only with PCM-PVC cover in comparison to a non-covered case (control), by measuring coliform and Escherichia coli counts using compact dry plates. Results indicated that after 120 min., milk in the tank covered with PCM-PVC had an average coliform count of 1.6 × 10^4 CFU/ml and E. coli count of 2 × 10^3 CFU/ml, which was lower than the non-covered control with an average coliform count of 1.5 × 10^4 CFU/ml and E. coli count of 1.1 × 10^4 CFU/ml. This study concludes that the temperature reduction achieved by the cooling cover can help inhibit coliform growth to levels below raw milk quality standards, demonstrating the potential of the cooling cover in maintaining the quality and safety of raw milk during transport, ultimately contributing to an improved quality of life for Thai dairy farmers.

Read more
il n'y a rien à faire

คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ

il n'y a rien à faire

This artwork was created based on the universal concepts of global warming and post-apocalyptic world, which has caused disturbances and chaos in ecosystems, leading to the extinction of many living beings on Earth due to human actions. Repairing and restoring this world may therefore be a false hope, connected to my personal experience of losing loved ones and the sorrow from setting high hope, through the artistic process using Animation Art and Sound Art.

Read more
Development of synbiotic tepache for health

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Development of synbiotic tepache for health

Tepache is a traditional Mexican fermented beverage commonly made using pineapple peels, which naturally contain sugars and the enzyme bromelain. These components contribute to its distinctive aroma and unique flavor. This project aims to develop a health-enhancing tepache by fermenting pineapple peels with probiotic yeast and lactic acid bacteria. Additionally, prebiotics, including inulin and xylo-oligosaccharides, are incorporated as nutrients to support probiotic growth. The resulting synbiotic tepache promotes gut microbiota balance, exhibits antioxidant properties, and enhances the immune system, making it a functional and beneficial beverage for consumers.

Read more