KMITL Expo 2026 LogoKMITL 66th Anniversary Logo

Graphene Quantum Dots Battery for Electric Vehicle and Energy Storage Industrials

Graphene Quantum Dots Battery for Electric Vehicle and Energy Storage Industrials

Abstract

-

Objective

โครงการวิจัยเป็นพัฒนาวัสดุในรูปแบบควอนตัมดอท คือ วัสดุ“รีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอท”(rGO-QDs) เป็นการสังเคราะห์จากวัสดุตั้งต้นกราฟีนออกไซด์ ได้ผลผลิตเป็นวัสดุรีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอท โดยได้มีการพัฒนาเครื่อง “ต้นแบบเครื่องผลิต รีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ ควอนตัมดอท สำหรับอุตสาหกรรม” ซึ่งได้เข้ารับพระราชทานรางวัลการวิจัยแห่งชาติ รางวัลระดับเกียรติคุณ ใน ผลงานประดิษฐ์คิดค้น ประจำปี 2568 วัสดุรีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอท จากวัสดุดังกล่าวได้มีการพัฒนาต่อยอดนำวัสดุรีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอทเป็นอิเล็กโตรไลต์สำหรับตัวเก็บประจุยิ่งยวด พัฒนาเป็นนวัตกรรม ต้นแบบ “เซลล์ไฮบริดคาปาซิเตอร์แบบกึ่งของแข็งรีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอทอิเล็กโทรไลต์และแผ่นกั้นขั้วยางพาราไทยผสมนาโนกราฟีนออกไซด์” ซึ่งได้รับพระราชทานรางวัลการวิจัยแห่งชาติ จากผลงานประดิษฐ์คิดค้น ประจำปี 2566 และวัสดุ รีดิวซ์กราฟีนออกไซด์ควอนตัมดอท นำถูกนำมาพัฒนาเป็นแบตเตอรี่กราฟีนควอนตัมดอทสำหรับอุตสาหกรรมยานยนต์ไฟฟ้าและการกักเก็บพลังงาน

Other Innovations

Designed Quality coffee from fermentation

คณะอุตสาหกรรมอาหาร

Designed Quality coffee from fermentation

Coffee is a critical agricultural commodity to be used to produce a premium beverage to serve people worldwide. Coffee microbiome turned to be an essential tool to improve the bean quality through the natural fermentation. Therefore, understanding the microbial diversities could create the final product's better quality. This study investigated the natural microbial consortium during the wet process fermentation of coffee onsite in Thailand to characterize the microorganisms involved in correlation toward the biochemical characteristics and metabolic attributes. Roasting is another important step in developing the complex flavor/ aroma that make coffee to be enjoyable. During the roasting process, the beans undergo many complex and alternatively change in the physicochemical properties from the gained substances in the fermentation process. The changing in the formation of the substances responsible for the sensory qualities, physicochemical/ aroma attributes as well as the health benefits of the final product. Using the starter culture could also develop the distinguished characteristics of coffee (Research collaboration with Van Hart company)

Read more
Toys Design from Scrap Wood Waste by Pallet Maker Group Co., Ltd.

คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ

Toys Design from Scrap Wood Waste by Pallet Maker Group Co., Ltd.

Toys Design from Scrap Wood Waste by Pallet Maker Group Co., Ltd.

Read more
Investigation of Microalgae Chorella sp. KLSc61 crude extract to promote  Lactobacillus plantarum JCM 1149  Growth

คณะวิทยาศาสตร์

Investigation of Microalgae Chorella sp. KLSc61 crude extract to promote Lactobacillus plantarum JCM 1149 Growth

Microalgae are rich in bioactive compounds that may contribute to the growth of probiotics, which require appropriate nutrients, known as prebiotics, to thrive. This study aims to evaluate the effectiveness of crude extracts from intracellular components residues of the microalga Chlorella sp. KLSc61 in promoting the growth of the probiotic bacterium Lactiplantibacillus plantarum JCM1149 under simulated gastrointestinal conditions. The intracellular extracts were obtained using 70% (v/v) ethanol, and their effects on probiotic growth were tested at concentrations of 0.1%, 0.75% and 1.5%. The growth of Lactiplantibacillus plantarum JCM1149 was assessed using the drop plate method. The findings of this study will provide insights into the potential of Chlorella sp. KLSc61 extracts in enhancing probiotic growth, which could lead to the development of synbiotic dietary supplements containing both probiotics and prebiotics. Additionally, this study may serve as a foundation for further research on the role of microalgal extracts in gut health and immune system modulation.

Read more