KMITL Innovation Expo 2025 Logo

Enhancing the efficiency of in-ear monitors for hearing-impaired musicians

Abstract

Some musicians are hearing impaired, some have finished their careers, but some continue to work, and it is much harder for them to be deaf than for musicians who are not. Some use hearing aids in their daily lives and use in-ear monitors in their live performances, which seem normal, but in their in-ears they only hear the metronome and drums. How can we improve the performance of in-ear monitors to near normal?

Objective

นักดนตรีบางคนที่พิการทางการได้ยิน บางคนจบอาชีพการงาน แต่บางคนยังคงทำงานต่อไปโดยที่หูหนวกนั้นยากกว่านักดนตรีปกติมาก บางคนใช้เครื่องช่วยฟังในชีวิตประจำวันและใช้เครื่องช่วยฟังแบบอินเอียร์ในการแสดง สดซึ่งดูเหมือนปกติ แต่ในอินเอียร์ของพวกเขา ได้ยินเพียงเครื่องเมตรอนอมและกลองเท่านั้น ถ้าพวกเขาสามารถใช้อินเอียร์มอนิเตอร์ในการทำงานได้แต่ยังไม่สามารถทำได้อย่างเต็มประสิทธิภำพเกิดจากอะไรและแก้ไขอย่างไร

Other Innovations

Effect of Gum Arabic Combined with Mangosteen Peel Extract (MPE) on Extending the Shelf Life of ‘Namdokmai Sithong’

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

Effect of Gum Arabic Combined with Mangosteen Peel Extract (MPE) on Extending the Shelf Life of ‘Namdokmai Sithong’

This study aimed to evaluate the optimal edible coating formulation for 'Namdokmai Sithong' mangoes by incorporating 10% gum arabic (GA) with mangosteen peel extract (MPE) at varying concentrations (1%, 3%, and 5%), compared to a control treatment (distilled water). The coated fruits were stored at room temperature for 14 days, and their physicochemical properties were assessed. The findings indicate that the application of GA (10%) combined with MPE effectively mitigated color changes in mango flesh, suppressed disease incidence, and preserved fruit firmness. Additionally, the coating significantly delayed alterations in total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), vitamin C content, carotenoid levels, and phenolic compounds. Among the tested formulations, GA (10%) + MPE (1%) exhibited the highest efficacy in extending shelf life, maintaining fruit quality, and enhancing surface gloss.

Read more
The increasing of quality and value-added product of mango : Case study of mango (Mangifera indica L.)

วิทยาลัยเทคโนโลยีและนวัตกรรมวัสดุ

The increasing of quality and value-added product of mango : Case study of mango (Mangifera indica L.)

-

Read more
none

คณะเทคโนโลยีการเกษตร

none

-

Read more