This project has been developed to address medical challenges related to the process of counting and classifying blood cells from samples, a task that requires both time and high precision. To reduce the workload of medical personnel, the developers have created a platform and an artificial intelligence (AI) system capable of automatically classifying and counting cells from sample images. This system is designed to assist medical laboratory technicians by enabling them to work more efficiently and accurately, reducing the time required for analysis. Furthermore, it promotes the advancement of medical technology, ensuring effective usability from classrooms and laboratories to hospitals.
เนื่องจากคณะผู้จัดทำมีโอกาสได้พูดคุยกับบุคลากรที่ทำงานในสายอาชีพเทคนิคการแพทย์ จึงเล็งเห็นถึงปัญหาด้านระยะเวลาการทำงาน โดยเฉพาะในกระบวนการแยกและนับจำนวนเซลล์เม็ดเลือด ซึ่งเป็นขั้นตอนที่ใช้เวลาค่อนข้างมาก คณะผู้จัดทำจึงเล็งเห็นโอกาสในการนำความรู้ที่มีมาพัฒนาแนวทางใหม่เพื่อช่วยลดภาระงานของบุคลากรทางการแพทย์ หากสามารถลดระยะเวลาในกระบวนการดังกล่าวได้ ด้วยเหตุนี้เอง โครงการนี้จึงถูกริเริ่มขึ้นมา โดยมีเป้าหมายเพื่อพัฒนาเทคโนโลยีที่สามารถสนับสนุนการทำงานของบุคลากรทางการแพทย์ และยกระดับคุณภาพของกระบวนการตรวจวินิจฉัยให้มีความรวดเร็วและแม่นยำยิ่งขึ้น
วิทยาลัยวิศวกรรมสังคีต
This work attempts to spark conversations about the technical and creative aspects of participatory concert settings. It features the results of two interactive research concerts on basis of audience participation quantities, motion analysis and log data clustering. Ultimately, it poses questions how participatory work can help when teaching interactive technology for the arts and beyond.
คณะอุตสาหกรรมอาหาร
The activities of the project's operations consist of: checking microbe on sample food, hygienic condition of cooker, containers and materials, sanitation knowledge and private sanitation and food quality of canteen and cleaning of cooker. The Food Safety Management program collaborated with the Property Management office, planned the operations, and assessed food vendors based on the SAN 20 food safety standards requirements. Using A.13 testing kits, we conducted testing for coliform bacteria contamination in food, containers, equipment, and hand contact surfaces, collecting 6 samples. These included samples such as prepared food, areas in front of the store, and food handlers' hands. Additionally, we used A.11 testing kits to test for coliform bacteria contamination in water and ice. The analysis of results, including physical, microbiological, and chemical aspects, serve as a guideline for improving the quality and safety of food production and service in the institution's canteen.
คณะสถาปัตยกรรม ศิลปะและการออกแบบ
This study explores the design, production, and installation of 3D-printed modular artificial reefs (3DMARs) at Koh Khai, Chumphon Province, Thailand, through a design thinking framework. Collaborating with SCG Co., Ltd. and the Department of Marine and Coastal Resources, the research establishes design criteria and installation methods, utilizing content analysis and qualitative research. Key principles such as modularity, flexibility, environmental sustainability, and usability are identified. The user-centered approach optimizes the 3DMARs for transport and deployment, enabling local community involvement and fostering sustainable practices. The modular design supports scalability, enhancing marine habitats and coral larval settlement. Furthermore, underwater monitoring techniques enable site-specific data collection, allowing for the generation of digital twin models. This research offers a practical framework for marine ecosystem restoration and empowers coastal communities in Thailand and beyond