Details
In this Water Kefir Jelly research project, we have fermented our kefir with three different types of sugar: granulated sugar, Luo Han Guo sugar, and stevia sugar, before adding fresh fruits to the fermentation process. Then, we simmered them with gelatin while preserving some of the probiotic cells. The study employs the Plate Count method to quantify bacterial colony growth on culture mediums (MRS) before the addition of fruits. Additionally, pH and sweetness levels (Brix) of the sampled fermented kefir water are measured in both pre- and post-fruit addition. Afterwards, we successfully completed them in the jelly-forming process and measured their color value with the CLE system, along with the measurement of the jelly's texture.
Objective
เนื่องจากในประเทศไทยคีเฟอร์ยังไม่ได้ถือว่าเป็นที่นิยม โดยปกติแล้วในคีเฟอร์มีโพรไบโอติกที่หลากหลาย สำหรับคนที่ไม่เคยกินอาหารประเภทนี้ก็อาจส่งผลให้เกิดอาการท้องไส้ปั่นป่วน การที่เปลี่ยนคีเฟอร์ให้มาอยู่ในรูปแบบเจลลี่ ประกอบกับการที่ประเทศไทยเป็นประเทศที่มีการปลูกผลไม้หลากหลายชนิด ทำให้สามารถหมักคีเฟอร์น้ำกับผลไม้หลากหลายชนิด จึงได้รสชาติของเจลลี่ที่แตกต่างกันไป และเป็นการเพิ่มคุณค่าให้วัตถุดิบในประเทศอีกด้วย อีกทั้งเรายังได้โพรไบโอติกที่ดีต่อระบบทางเดินอาหาร ทำให้ผู้ที่ต้องการโพรไบโอติกโดยการหัดทานคีเฟอร์สามารถทานได้ง่ายขึ้น อีกทั้งยังอร่อยและมีประโยชน์ต่อสุขภาพอีกด้วย
Project Members
เกศรินทร์ พูนเพิ่ม
KESARIN POONPOEM
#นักศึกษา
Member
กฤตชานน ไชยภักดี
KITCHANON CHAIPAKDEE
#นักศึกษา
Member
ฉัตรภูมิ สีหาวัฒน์
CHATPHUM SEEHAWAT
#นักศึกษา
Member
ณัฏฐนันทน์ อภิวศินสุข
NATTANAN APHIWASINSUK
#นักศึกษา
Member
ทัตพิชา กลมเกลี้ยง
THATPICHA KLOMKLEANG
#นักศึกษา
Member
นักรบ สันทวี
NAKROB SANTHAWEE
#นักศึกษา
Member
ปิยะวัฒน์ แพบุญประเสริฐ
PIYAWAT PHAEBUNRASOET
#นักศึกษา
Member
พัชรวี คำพา
PATCHARAWEE KHAMPHA
#นักศึกษา
Member
รชต จันทร์ผอง
RACHATA JUNPONG
#นักศึกษา
Member
สิริกัญญา กาญจนพิบูลย์
SIRIKANYA KANCHANAPIBOON
#นักศึกษา
Member
หฤทศ์ชนน สุกุณา
HARITCHANON SUKUNA
#นักศึกษา
Member
อชิระ พิเศษตระกูล
ACHIRA PISETTRAKUL
#นักศึกษา
Member
เอกภพ ทวีมา
EKKAPOP TAWEEMA
#นักศึกษา
Member
ทัศพร โตธนะเกษม
Tataporn Todhanakasaem
#อาจารย์
Advisor
Vote for this Innovation!
Loading...
Powered By KMITL Innovation Project