
Stirling engine is the external heated engine that heat is sup-plied externally to the heater part of the engine. Thus, Stirling cycle engine can be employed with various sources of renewable energy such as biomass, biofuel, solar energy, geothermal energy, recovery heat, and waste. The integration of gasifier, burner, and heat engine as a power system offers more fuel choices of each local area with potential resources resulting independent from shortage and cost fluctuation of fossil fuel. This research aims to investigate the integration of the Stirling engine with a wood pellet gasifier for electric power generation. Biomass can be controlled to have continuously combustion with ultra-low toxic emission. Stirling engine, therefore, is a promising alternative in small-scale-electricity production. Even though many biomass-powered Stirling engines were successfully constructed and marketed but these engines and the use of biomass resources as fuel for power generation are quite new concepts in some developing countries. Especially, the capital cost of this engine is high and unaffordable for installation compared to other power systems. Therefore, this research aims to the study attractive and feasibility of the compact Stirling engine with green energy.
เนื่องจากความต้องการพลังงานที่มีมากขึ้น แต่เชื้อเพลิงฟอสซิลซึ่งเป็นแหล่งพลังงานหลักมีอยู่อย่างจำกัดและเป็นสาเหตุหนึ่งของมลพิษและภาวะโลกร้อน ดังนั้นพลังงานทางเลือกจึงเป็นกุญแจสำคัญเพื่อความยั่งยืนด้านพลังงาน ประเทศไทยมีศักยภาพของพลังงานชีวมวลจากเกษตรกรรม ดังนั้นการพัฒนาระบบผลิตไฟฟ้าที่มลพิษต่ำและสามารถใช้ได้กับแหล่งพลังงานทดแทนจึงจำเป็นอย่างยิ่ง โดยเฉพาะเครื่องยนต์สเตอร์ลิงซึ่งมีโครงสร้างชิ้นส่วนไม่ซับซ้อน ปราศจากการสันดาปภายในเครื่องยนต์จึงเป็นเครื่องยนต์ที่มีศักยภาพผลิตไฟฟ้าด้วยพลังงานสะอาดและเป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อมและความสำเร็จของโรงไฟฟ้าเครื่องยนต์สเตอร์ลิง ในประเทศไทย เพื่อคนไทย

คณะเทคโนโลยีการเกษตร
The project focuses on designing and creating Art Toy Mascots that reflect the identities of the 12 departments in the Faculty of Agricultural Technology. It combines the concepts of art and agricultural technology to promote better understanding and easy recognition of each department. The project utilizes creative design and artistic toy production techniques.

คณะอุตสาหกรรมอาหาร
This research investigates active packaging films made from polyvinyl alcohol (PVA) and nanocellulose fibers (NFC), incorporating silver nanoparticles (AgNPs) synthesized from Terminalia chebula extract, which possesses antibacterial and antifungal properties. The developed films were tested for their mechanical properties, microbial inhibition, and biodegradability. The results showed that the addition of AgNPs from Terminalia chebula enhanced product protection and effectively extended the shelf life of strawberries while being environmentally friendly.

คณะอุตสาหกรรมอาหาร
The reuse of cooking oil in food preparation leads to oil degradation and the formation of harmful compounds due to oxidation. This study focuses on enhancing the stability of used palm oil through ultrasound-assisted infusion with three varieties of banana blossoms: Kluai Khai, Kluai Hom, and Kluai Nam Wa, which are rich in phenolic compounds and antioxidants. The research investigates the restoration of used palm oil by infusing dried and powdered banana blossoms using ultrasonic treatment at different temperatures and durations. The quality of the infused oil was evaluated through physical (water activity, moisture content, and color), chemical (peroxide value, acid value, and Thio barbituric acid reactive substances), and antioxidant activity (DPPH, ABTS, and FRAP) analyses.