Back

Fish-food machine for production fish-food pellet from organic waste in coastal community

นวัตกรรมเครื่องผลิตอาหารปลาและสูตรอาหารปลาอัดเม็ดจากเศษขยะอินทรีย์เหลือทิ้งในชุมชนชายฝั่งทะเล

@วิทยาเขตชุมพรเขตรอุดมศักดิ์

#Cluster 2024
#BCG (Bio-Circular-Green Economy)
นวัตกรรมเครื่องผลิตอาหารปลาและสูตรอาหารปลาอัดเม็ดจากเศษขยะอินทรีย์เหลือทิ้งในชุมชนชายฝั่งทะเล

Details

This research aimed to develop the production of fish-food machine with the drying section for production, ability to prolong the storage of fish-food and investigation the mixture fish-food by adding the algae, shrimp shells, and crab shells into traditional mixture. This work collaborated with Bangson community enterprise and KMITL Betagroo Area-Based Chumko Community (KBAC) at Ban Hin Kop with presented the management of organic waste in the coastal community area such as algae, shrimp shells, and crab shells to be the raw materials to produce the fish-food pellet. This research presented the fish-food production machine into two sections which had the pellet production section and the drying section by fluidized bed technique, and the mixture of fish-food pellet was designed by the mixing the algae, shrimp shells, and crab shells. The mixtures and drying temperature with fluidization were studied to investigate the compression performance of pellet, drying kinetic, production rate, durability pellet index, and durability for water solubility. Results showed that the compression performance of pellet in the range 60-76%.  The different content of the algae, shrimp shells, and crab shells was not significant with the compression performance of pellet. The suitable drying temperature was 110˚C. The fish-food pellet production machine (pellet production section and the drying section) had the production rate was 64 kg/day. The durability pellet index was above 80% and the durability for water solubility was also above 85% (after soaking for 6 hours).

Objective

การพัฒนาเครื่องผลิตอาหารปลาแบบอัดเม็ดชนิด Pellet ร่วมกับเทคนิคการอบแห้งแบบฟลูอิไดซ์เบด	ประสบความสำเร็จในการเป็นส่วนนึงที่ช่วยวิสาหกิจชุมชนในการเพิ่มอัตราการผลิตอาหารปลาอัดเม็ด 	และลดการพึ่งพาการซื้ออาหารปลาอัดเม็ดที่มีราคาสูงในท้องตลาดได้ โดยในชุมชนมีขยะเหลือทิ้งที่มี	ศักยภาพในการใช้เป็นส่วนผสมของวัตถุดิบเพื่อผลิตเป็นอาหารปลา เช่น สาหร่าย เปลือกกุ้งและเปลือกปู 	ซึ่งสามารถออกแบบและสร้างเครื่องผลิตอาหารปลาจากขยะอินทรีย์โดยการอัดเม็ดเป็น Pellet และใช้การอบแห้งด้วยเทคนิคฟลูอิไดซ์เบดได้ในเครื่องเดียว

Project Members

นฤบดี ศรีสังข์
Naruebodee Srisang

#อาจารย์

Member
จตุพัฒน์ ไม้แก้ว
JUTUPHAT MAIKAEW

#นักศึกษา

Member
ศิริวรรณ ศรีสังข์
Siriwan Stisang

#อาจารย์

Member
วารุณี ลิ่มมั่น
Warunee limmun

#อาจารย์

Member

Vote for this Innovation!

Loading...