Back

The online near infrared sensor system for classifying durian pulp quality for export

ระบบเนียร์อินฟราเรดเซ็นเซอร์แบบออนไลน์เพื่อการจำแนกคุณภาพเนื้อทุเรียนเพื่อการส่งออก

@คณะวิศวกรรมศาสตร์

#Cluster 2024
#Industry 4.0
ระบบเนียร์อินฟราเรดเซ็นเซอร์แบบออนไลน์เพื่อการจำแนกคุณภาพเนื้อทุเรียนเพื่อการส่งออก

Details

After durian harvesting, the durian fruit is sent to a durian packing house for appropriate packaging and distributed to the domestic and foreign markets. During harvest, farmers have difficulty picking to ensure consistent ripeness of the durian fruits. It is well known that if young durians are picked, they will not ripen properly or may be unpalatable. On the other hand, durian that is too ripe will deteriorate quickly after harvest. The problem of uneven maturity is a major problem for large fruits such as Monthong durian. Problems arise with the entrepreneurs who process Monthong durian pulp for export or sale within the country for the durian pulp has an uneven quality level. Visual selection by workers cannot meet the needs of mass production. Therefore, there is a need for a quality sorting machine (the quality include dry matter content (DM) indicating maturity and soluble solid content (TSS) indicating sweetness) for the durian pulp online system. Near infrared technology answers this question. The online near infrared sensor system for classifying durian pulp quality for export has a sorting mechanism by installing an equation model in the computer to predict the DM and TSS values ​​of durian pulp, pulp by pulp, and the conditions for sorting durian quality inwhich the Quality Class Group 1: A DM≥32 % and TSS≥28 %Brix Group 2: B DM≥32 % and 22≤ TSS<28 %Brix and Group 3: C Not in both Group 1 and Group 2, and it is considered to be downgraded. The program will send a signal to the equipment installed on the chain conveyor to sort the durian pulp according to the quality classes of groups 1, 2, and 3. The sorted durian will be transported along the quality class routes of groups 1, 2, and 3 separately. The durian that has been sorted will be stored in containers or packed for distribution in the next step according to the process of the operator factory.

Objective

หลังจากเก็บเกี่ยว ปัญหาความสุกแก่ที่ไม่เสมอกันเป็นปัญหาสำคัญของผลไม้ขนาดใหญ่ เช่น ทุเรียนหมอนทอง ปัญหานี้เกิดกับผู้ประกอบการแปรรูปเนื้อทุเรียนหมอนทองเพื่อการส่งออก หรือ ขายในประเทศ เช่นกัน เนื่องจากเนื้อทุเรียนมีระดับคุณภาพไม่สม่ำเสมอกัน การคัดด้วยสายตาไม่สามารถ ตอบโจทย์การผลิตจำนวนมากได้ จึงมีความต้องการเครื่องคัดแยกระดับคุณภาพ (ปริมาณเนื้อแห้งและปริมาณของแข็งซึ่งละลายได้ในน้ำ) ของเนื้อทุเรียนระบบออนไลน์ เพื่อให้ใช้ได้จริงในกลุ่มผู้ใช้ที่เกี่ยวข้อง ซึ่งเนียร์อินฟราเรดเทคโนโลยีตอบโจทย์นี้ ระบบเนียร์อินฟราเรดเซ็นเซอร์แบบออนไลน์เพื่อการจำแนกคุณภาพเนื้อทุเรียนเพื่อการส่งออกจึงถูกพัฒนาขึ้นเป็นลำดับ ซึ่งโครงการนี้จัดทำเพื่อเพื่อพิสูจน์การทำงานระบบเนียร์อินฟราเรดเซ็นเซอร์แบบออนไลน์เพื่อการจำแนกคุณภาพเนื้อทุเรียนเพื่อการส่งออกซึ่งพัฒนาขึ้นเพื่อให้ใช้ได้จริงในกลุ่มผู้ใช้ที่เกี่ยวข้อง

Project Members

ปานมนัส ศิริสมบูรณ์

#อาจารย์

Member
เกดแก้ว หมวกเมือง
KATEKAEW MUAKMUANG

#นักศึกษา

Member
ทีฆทัศน์ แย้มละม้าย
TEEKATUCH YAMLAMAI

#นักศึกษา

Member
ชนกันต์ มากศิริ
CHANAKAN MAKSIRI

#นักศึกษา

Member
พิมพ์เพ็ญ พรเฉลิมพงศ์

#อาจารย์

Member

Vote for this Innovation!

Loading...