Back

Encapsulation of elderberry-loaded in alginate/carrageenan hydrogel beads

การกักเก็บเอลเดอร์เบอร์รี่ในเม็ดบีดส์ไฮโดรเจลอัลจิเนตและคาร์ราจีแนน

@คณะอุตสาหกรรมอาหาร

#KLLC 2024
#Healthcare and Wellness
การกักเก็บเอลเดอร์เบอร์รี่ในเม็ดบีดส์ไฮโดรเจลอัลจิเนตและคาร์ราจีแนน

Details

This research harnesses the antioxidant properties inherent in elderberries by encapsulating them within alginate beads. The primary objective is to safeguard and maintain the integrity of these valuable compounds while also exerting control over their release at specific target points. The preparation of alginate beads is characterized by its simplicity, utilizing alginate as a biocompatible, biodegradable, and inexpensive. Notably, alginate possesses the unique ability to form gels easily and is devoid of toxicity, rendering it safe for consumption. Carrageenan will be used as a composite material to improve the strength and hold the beads to release at the target point. The research will cover the study of the physical characteristics and strength of alginate/carrageenan beads, coupled with the examination of their behavior in artificial gastrointestinal conditions (in vitro) using simulated fluids such as artificial saliva (SSF), simulated gastric fluid (SGF), and simulated intestinal fluid (SIF). Thus, the overall study aims to illuminate the potential of alginate/carrageenan bead preparation in advancing the development of food products, supplements, and pharmaceuticals. The ultimate goal is to enhance efficiency and deliver maximum benefits to consumers.

Objective

ในยุคที่เทคโนโลยีและวิทยาศาสตร์การแพทย์พัฒนาไปอย่างรวดเร็วผู้บริโภคมีแนวโน้มสนใจผลิตภัณฑ์
อาหารเสริมเพื่อสุขภาพมากขึ้น ผลไม้ตระกูลเบอร์รี่ ได้รับความสนใจในการนำมาใช้เพื่อเป็นอาหารเสริมมาก
ขึ้นเนื่องจากมีวิตามินที่เป็นประโยนช์ต่อร่างกาย อุดมไปด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ มีคุณค่าทางโภชนาการและ
สุขภาพ มีฤทธิ์ทางยาที่สำคัญ มีส่วนช่วยเสริมภูมิคุ้มกัน ป้องกันการเสื่อมสภาพของเซลล์และเนื้อเยื่อจาก
อันตรายของอนุมูลอิสระ (Free radicals) ที่สามารถทำลายเซลล์และเนื้อเยื่อในร่างกายของเราได้อย่างไรก็
ตามการทานผลไม้เพื่อให้ได้ประโยชน์จากสารสำคัญเพียงอย่างเดียวอาจทำให้มีปริมาณน้ำตาลในร่างกายมาก
เกินไป และการทานอาหารเสริมโดยทั่วไปอาจทำให้อาหารเสริมเสื่อมสภาพก่อนถึงจุดที่มีการดูดซึมเพื่อนำไปใช้งานในร่างกาย เพราะฉะนั้นการควบคุมการนำส่งยา อาหารเสริมหรือสารสำคัญไปยังจุดเป้าหมายของ
ร่างกายเพื่อให้สามารถดูดซึมได้อย่างมีประสิทธิภาพจึงเรื่องที่มีความสำคัญอย่างยิ่ง

Project Members

นันทิพัฒน์ โพบขุนทด
NUNTIPAT POBKHUNTHOD

#นักศึกษา

Member
อรรถพล ปานท่าไข่
ATTHAPHON PANTAKAI

#นักศึกษา

Member
นารินทร์ ไพบูลย์
Narin Paiboon

#อาจารย์

Advisor

Vote for this Innovation!

Loading...