Back
Egg Freshness Tester Model 1 : EFT-01
เครื่องทดสอบความสดของไข่ไก่รุ่นที่ 1 : EFT-01
@คณะอุตสาหกรรมอาหาร
#KLLC 2024
#Industry 4.0
Details
Testing for the freshness of eggs cannot be visually inspected. Standard testing involves egg destruction and is time-consuming. Eggs tested this way cannot be utilized. A non-destructive tool designed and developed for inspecting egg freshness is called the Egg Freshness Tester Model 1: EFT-01. Testing it with eggs of three ages (less than 1 week, 1-2 weeks, and over 2 weeks) resulted in the tool demonstrating the ability to distinguish and categorize freshness levels with a 95.83% accuracy rate.
Objective
ในแวดวงอุตสาหกรรมอาหารต้องการวัตถุดิบที่สดใหม่เพื่อที่นำไปปรุงแล้วจะได้รสชาติอาหารที่ดีเยี่ยมและยังคงมีโภชนาการครบถ้วน และวัตถุดิบส่วนใหญ่มักจะสามารถแยกความสดได้ด้วยลักษณะภายนอก แต่ไข่ไก่ไม่สามารถแยกได้เนื่องจากลักษณะภายนอกนั้นไม่มีการเปลี่ยนแปลง โดยวิธีการทดสอบไข่ไก่ในปัจจุบันนั้นต้องตอกไข่ออกมาเพื่อวัดค่า Haugh Unit ซึ่งทำให้ต้องทำลายตัวอย่างเพื่อที่จะทดสอบได้ เราจึงคิดถึงวิธีการทดสอบที่ทำให้ตัวอย่างไม่ถูกทำลายแต่สามารถวัดค่าได้แม่นยำเหมือนกันและยังนำตัวอย่างนั้นไปใช้ประโยชน์ได้ต่อ
Project Members
ลลิตพรรณ ทิ้งแสน
LALITPUN TINGSAEN
#นักศึกษา
Member
มีบุญ บุญมี
MEEBOON BOONMEE
#นักศึกษา
Member
จิรภัทร มะลิลา
JIRAPHAT MALILA
#นักศึกษา
Member
ชวันรัตน์ คำแหง
CHAWANRAT KAMHANG
#นักศึกษา
Member
ธวัลรัตน์ เนียมรัตน์
THAWANRAT NIAMRAT
#นักศึกษา
Member
กฤษณพล ชมเชย
GIDSANAPOL CHOMCHAEY
#นักศึกษา
Member
ฐนิดา สำเภา
THANIDA SAMPHAO
#นักศึกษา
Member
สุภชา ปานดิษฐ
SUPHACHA PANDIT
#นักศึกษา
Member
จันทริกา แตงทอง
JANTARIKA TANGTHONG
#นักศึกษา
Member
พชรดา แข็งขะยัน
PHACHARADA KHAENGKHAYAN
#นักศึกษา
Member
สนธิสุข ธีระชัยชยุติ
Sontisuk Teerachaichayut
#อาจารย์
Advisor
Vote for this Innovation!
Loading...
Powered By KMITL Innovation Project