Back

Egg Freshness Tester Model 1 : EFT-01

เครื่องทดสอบความสดของไข่ไก่รุ่นที่ 1 : EFT-01

@คณะอุตสาหกรรมอาหาร

#KLLC 2024
#Industry 4.0
เครื่องทดสอบความสดของไข่ไก่รุ่นที่ 1 : EFT-01

Details

Testing for the freshness of eggs cannot be visually inspected. Standard testing involves egg destruction and is time-consuming. Eggs tested this way cannot be utilized. A non-destructive tool designed and developed for inspecting egg freshness is called the Egg Freshness Tester Model 1: EFT-01. Testing it with eggs of three ages (less than 1 week, 1-2 weeks, and over 2 weeks) resulted in the tool demonstrating the ability to distinguish and categorize freshness levels with a 95.83% accuracy rate.

Objective

ในแวดวงอุตสาหกรรมอาหารต้องการวัตถุดิบที่สดใหม่เพื่อที่นำไปปรุงแล้วจะได้รสชาติอาหารที่ดีเยี่ยมและยังคงมีโภชนาการครบถ้วน และวัตถุดิบส่วนใหญ่มักจะสามารถแยกความสดได้ด้วยลักษณะภายนอก แต่ไข่ไก่ไม่สามารถแยกได้เนื่องจากลักษณะภายนอกนั้นไม่มีการเปลี่ยนแปลง โดยวิธีการทดสอบไข่ไก่ในปัจจุบันนั้นต้องตอกไข่ออกมาเพื่อวัดค่า Haugh Unit ซึ่งทำให้ต้องทำลายตัวอย่างเพื่อที่จะทดสอบได้ เราจึงคิดถึงวิธีการทดสอบที่ทำให้ตัวอย่างไม่ถูกทำลายแต่สามารถวัดค่าได้แม่นยำเหมือนกันและยังนำตัวอย่างนั้นไปใช้ประโยชน์ได้ต่อ

Project Members

ลลิตพรรณ ทิ้งแสน
LALITPUN TINGSAEN

#นักศึกษา

Member
มีบุญ บุญมี
MEEBOON BOONMEE

#นักศึกษา

Member
จิรภัทร มะลิลา
JIRAPHAT MALILA

#นักศึกษา

Member
ชวันรัตน์ คำแหง
CHAWANRAT KAMHANG

#นักศึกษา

Member
ธวัลรัตน์ เนียมรัตน์
THAWANRAT NIAMRAT

#นักศึกษา

Member
กฤษณพล ชมเชย
GIDSANAPOL CHOMCHAEY

#นักศึกษา

Member
ฐนิดา สำเภา
THANIDA SAMPHAO

#นักศึกษา

Member
สุภชา ปานดิษฐ
SUPHACHA PANDIT

#นักศึกษา

Member
จันทริกา แตงทอง
JANTARIKA TANGTHONG

#นักศึกษา

Member
พชรดา แข็งขะยัน
PHACHARADA KHAENGKHAYAN

#นักศึกษา

Member
สนธิสุข ธีระชัยชยุติ
Sontisuk Teerachaichayut

#อาจารย์

Advisor

Vote for this Innovation!

Loading...