Back

A STUDY OF FACTORS AFFECTING CAFETERIA CHOOSING BY FUZZY ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS

การศึกษาปัจจัยในการเลือกโรงอาหารของนักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ สจล. โดยใช้กระบวนการ ลำดับชั้นเชิงวิเคราะห์แบบฟัซซี

@คณะวิศวกรรมศาสตร์

#KLLC 2024
#Digital Economy
การศึกษาปัจจัยในการเลือกโรงอาหารของนักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ สจล. โดยใช้กระบวนการ ลำดับชั้นเชิงวิเคราะห์แบบฟัซซี

Details

The purpose of this research is to explore the factors used in choosing a cafeteria for King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang Engineering students. In analyzing the data from the survey, the factors used to select a cafeteria consisted of checking the consistency of reasons and finding the weight of main factors and sub-factors used in selecting a cafeteria. There is a total sample size of 40 people, divided into 10 students from the first year to the fourth year, which will be surveyed through the Google form system and paper surveys. The factors used in the survey consisted of 6 main factors that is Price, Product, Location, Environment, People and Marketing and 19 sub factors, these factors came from screening by using the marketing mix theory and related research. The results of the study found that the first prioritized factor affecting cafeteria choosing for first-year students is the Product factor. For the second-year students is the location factor. For the 3rd and 4th-year students is the People factor. And the factor that ranks 5th and 6th in every year is the Marketing factor.

Objective

ในปัจจุบันมีร้านอาหารมากมายที่เป็นทางเลือกให้สำหรับนักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ ทั้งโรงอาหารภายในคณะ และร้านอาหารรอบนอกของสถาบัน ปฏิเสธไม่ได้เลยว่าด้วยทางเลือกในการทานอาหารที่หลากหลายนี้ ทำให้ในบริเวณพื้นที่รอบๆของสถาบันมีการแข่งขันกันเกิดขึ้น ทางผู้วิจัยจึงสนใจที่จะนำเรื่องการตัดสินใจแบบหลาบเกณฑ์ (Multi-Criteria Decision Making : MCDM) ซึ่งเป็นวิธีการหนึ่งที่นิยมใช้ในการวิเคราะห์กระบวนการตัดสินใจและถือเป็นอีกหนึ่งเครื่องมือที่มีการนำมาประยุกต์ใช้ในการวิจัยและพัฒนาในเรื่องต่างๆทางด้านวิศวกรรมอุตสาหการ ไม่ว่าจะเป็นด้านการพัฒนาผลิตภัณฑ์ กระบวนการผลิต การจัดการคุณภาพ หรือการคัดเลือกผู้จัดหาในงานด้านโลจิสติกส์  มาประยุกต์ใช้ในการศึกษาถึงปัจจัยในการเลือกโรงอาหารของนักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง เพื่อสะท้อนความต้องการที่แท้จริงของนักศึกษา เพื่อที่จะได้เป็นแนวทางให้กับผู้เกี่ยวข้องในการพัฒนาปรับปรุงโรงอาหาร ให้มีความสามารถในการแข่งขัน เพื่อให้ตอบสนองต่อความต้องการของนักศึกษามากยิ่งขึ้น และที่สำคัญเพื่อประยุกต์ใช้เครื่องมือที่ช่วยด้านการวิเคราะห์กระบวนการตัดสินใจอันเป็นหนึ่งในหัวใจหลักของวิศวกรรมอุตสาหการ

Project Members

กรกฤต ฤทธิช่วย
KORRAKRIT RITTICHUAY

#นักศึกษา

Member
เก็จตะวัน ปานนิล
KETTAWAN PARNNIN

#นักศึกษา

Member
สิทธิพร พิมพ์สกุล
Sittiporn Pimsakul

#อาจารย์

Advisor

Vote for this Innovation!

Loading...