Back

Effects of Amla (Phyllanthus emblica) supplementation on growth and disease resistance Aeromonas hydrophila in hybrid catfish fingerlings (Clarias macrocephalus x C. gariepinus)

ผลของอาหารเสริมมะขามป้อม (Phyllanthus emblica) ต่อการเจริญเติบโตและความต้านทานเชื้อโรค Aeromonas hydrophila ในลูกปลาดุกบิ๊กอุย (Clarias macrocephalus x C. gariepinus)

@คณะเทคโนโลยีการเกษตร

#KLLC 2024
#BCG (Bio-Circular-Green Economy)
ผลของอาหารเสริมมะขามป้อม (Phyllanthus emblica) ต่อการเจริญเติบโตและความต้านทานเชื้อโรค Aeromonas hydrophila ในลูกปลาดุกบิ๊กอุย (Clarias macrocephalus x C. gariepinus)

Details

The objective of this study was to investigate the effect of Indian gooseberry supplement (Phyllanthus emblica) on the growth and resistance of Aeromonas hydrophila pathogen in 320 of fingerlings catfish (Clarias macrocephalus x C. gariepinus) (average weight 4-5 g, length 8-9 cm). Over the course of 8 weeks, randomized trials were planned throughout. There are a total of 4 treatment of experiments. Each treatment had 4 replicates of 20 fish each, divided into Control Diet, Amla Powder Experimental Diet 8, 10, and 12% of the experimental diet respectively. feeding 2 meals a day until full at 9:00 a.m. and 4:00 p.m. After the end of the experiment, it was found that all levels of the Amla experimental diet had growth efficiency FW, WG, SGR and ADG. It was significantly less than the control diet (p<0.05), but no difference was found in the amla-mixed experimental diet (p<0.05). At the end of the 96-hour trial, it was found that all levels of the Amla experimental diet had a higher survival rate than the Control diet, and the highest in the Amla compound diet at 8% had a survival rate of 85%, while the controlled diet had the lowest survival rate at 70%. Amla powder compound feed has a rather sour taste, causing the fish to not eat fully, which can result in a decrease in the weight of the catfish. The use of Indian gooseberry as a supplement to fingerlings catfish may not be suitable for culture to enhance growth but may be used for further study in increased disease resistance.

Objective

ปัญหาสำคัญในการเพาะเลี้ยงปลาดุกที่พบได้โดยทั่วไป ได้แก่ พันธุ์ปลาไม่แข็งแรง อัตรารอดต่ำจากโรคและการขนส่ง ทำให้เกษตรกรผู้เลี้ยงต้องใช้เคมีบำบัดหรือยาปฏิชีวนะซึ่งมีความเสี่ยงด้าน สิ่งแวดล้อมและความเสี่ยงต่อสุขภาพของผู้บริโภค จึงได้มีการทดลองใช้สมุนไพรธรรมชาติในเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการเจริญเติบโตและเสริมภูมิคุ้มกันในการต้านทานโรครวมถึงการทำอุตสาหกรรมประมงที่ยั่งยืน  
มะขามป้อม (Phyllanthus emblica) เป็นยาอายุรเวทและสมุนไพรโบราณของเอเชียและอินเดีย ที่มีรายงานการวิจัยว่า ประกอบด้วยสารชีวเคมีที่มีคุณทางโภชนาการหลายชนิดที่โดยเฉพาะ กรด L-ascorbic (วิตามินซี) ซึ่งมีอยู่ในสัดส่วนที่มากในผลไม้ชนิดนี้เป็นวิตามินที่มีความสำคัญต่อการเจริญเติบโต การทำงานทางสรีระและเป็นสารต้านอนุมูลอิสระในการตอบสนองต่อภูมิคุ้มกัน  ผู้จัดทำจึงได้ทดลองใช้มะขามป้อม สมุนไพรไทยเป็นอาหารเสริมที่คาดว่าจะมีประสิทธิภาพในการเร่งการเจริญเติบโตและเสริมความต้านทานโรคให้กับลูกปลาดุกบิ๊กอุย 

Project Members

ณัฐชนน เอี่ยมละออง
NATCHANON IAMLAONG

#นักศึกษา

Member
อัจฉรี เรืองเดช
Uscharee Ruangdej

#อาจารย์

Advisor
นงนุช เลาหะวิสุทธิ์

#อาจารย์

Co-advisor

Vote for this Innovation!

Loading...