Back
Development of reduced-fat sausage with herbs
การพัฒนาไส้กรอกสมุนไพร สูตรไขมันต่ำ
@คณะอุตสาหกรรมอาหาร
#Cluster 2024
#Healthcare and Wellness
Details
Sausages are one of the products derived from the processing of meat. Sausages are in the category of fast food with a high fat content. Consuming such food over an extended period may cause health risks, such as increasing cholesterol levels in the blood, a risk factor for heart disease. So, this project introduces the development of sausages with low-fat levels by incorporating fat substitutes like taro powder, xanthan gum, and mushrooms into the sausage recipe. These traditional Thai herbs such as basil, garlic, and black pepper enhance the variety of flavors and contribute to health benefits. Basil stimulates the digestive system, and garlic helps reduce cholesterol. Therefore, this project not only offers diverse flavors but also enhances nutritional value and health benefits.
Objective
ไส้กรอกหยาบเป็นหนึ่งในประเภทผลิตภัณฑ์ที่ได้มาจากการแปรรูปเนื้อสัตว์ ไส้กรอกจัดเป็นอาหารฟาสต์ฟู้ดปริมาณไขมันอิ่มตัวสูง การบริโภคอาหารประเภทนี้เป็นระยะเวลานานอาจเสี่ยงต่อสุขภาพ เช่น เพิ่มคอเลสเตอรอลในเลือดซึ่งเป็นปัจจัยเสี่ยงสำหรับโรคหัวใจ ดังนั้นโครงการนี้ได้นำเสนอการพัฒนาไส้กรอกที่มีระดับไขมันต่ำ โดยการเพิ่มสารทดแทนไขมันเช่น แป้งบุก, แซนแทนกัม, และเห็ด เพื่อลดปริมาณไขมันในสูตรไส้กรอก ทำให้ได้ผลิตภัณฑ์ที่คงความอร่อยของไส้กรอก นอกจากนี้สมุนไพรไทย เช่น กะเพรา กระเทียม และพริกไทย ช่วยเสริมเพิ่มความหลากหลายในรสชาติ และยังมีฤทธิ์ทางสุขภาพ เช่น กระเพราช่วยกระตุ้นระบบทางเดินอาหาร หรือกระเทียมที่ช่วยลดคอเลสเตอรอล ทำให้โครงการนี้ไม่เพียงแค่เสนอรสชาติที่หลากหลาย แต่ยังเสริมคุณค่าทางโภชนาการและสุขภาพอีกด้วย
Project Members
ณัฐพร โชติกาวินทร์
Natthaporn Chotigavin
#อาจารย์
Member
ทิพยาภรณ์ ซ้ายสุข
TIPAYAPORN SAISOOK
#นักศึกษา
Member
ช่อผกา เทพธานี
Chorpaka Thepthanee
#อาจารย์
Member
ณชมกมล แสงสุข
Nachomkamon Saengsuk
#อาจารย์
Member
นุชจรี ครองวรกุล
#อาจารย์
Member
นารินทร์ ไพบูลย์
Narin Paiboon
#อาจารย์
Member
Vote for this Innovation!
Loading...
Powered By KMITL Innovation Project